Villanykutak lesznek a telefonfülkékből?

Villanykutakká tervezi átalakítani telefonfülkéit Ausztriában a Telekom Austria.

A nyilvános telefonok a mobilok elterjedésével szinte teljesen feleslegessé váltak, ezért a cég a környezetbarát autók üzemanyag-feltöltését tervezi megoldani közterületen. Az elképzelés megvalósítása még nagyon a kezdeténél tart, mivel jelenleg mindössze 223 villany- és 3559 vegyes üzemű autót tartanak nyilván az alpesi országban, miközben hagyományos meghajtásúból több mint 4,3 millió van. Viszont akadnak villanyrobogók és árammal tölthető akkumulátorú motoros biciklik is, így nem csupán autók “tankolhatnak” majd a villanykutakból.

Az osztrák autóklub jóslása szerint a környezetbarát járművek száma 450 ezerre fog emelkedni 2020-ra.
Köztéri telefonból jelenleg 13 és félezer van Ausztriában. Kedden eggyel kevesebb lett belőlük, mert felavatták a legelső, telefonfülkéből kialakított villanykutat, méghozzá Bécsben, a Telekom Austria központja előtt. A cég azt tervezi, hogy az év végéig 30 telefonfülkéjéből lesz villanykút.
A cég kezdetben ingyen adja az áramot. A tankolás kicsit hosszabb, mint egy benzinkútnál, mivel egy villanyautó akkumulátorainak “teletöltése” legalább 6 óra, egy mopedé 80 perc, de még egy biciklié is eltart 20 percig.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.