Zöld milliárdos üzent hadat Trumpnak

A környezetvédő aktivistaként, befektetőként és jótékonykodó millárdosként is ismert Tom Steyer kijelentette: minden eszközt meg fog ragadni, hogy megakadályozza Donald Trump olyan politikai húzásait, melyekkel árthat a klímavédelem ügyének.

Tom Steyer nem tartozik a legismertebb milliárdosok közé, de azért 1,6 milliárd dollárnyi vagyonával nem jelentéktelen figura az 59. éves, New York-i születésű hedge fund menedzser. Steyer eddig 140 millió dollárt költött a klímaváltozás elleni harcra. És azt sem rejtette véka alá: mindent megtesz, hogy megakadályozza Trump olajipar-barát, fosszilis energiákat preferáló, deregulációs politikáját. Steyer a Reutersnek elárulta, jelenleg azon dolgozik, hogy összeállítson egy startégiát, ami mozgósítaná a szavazókat, a polgárokat, hogy vágjanak vissza Trumpnak, amint az beköltözik a Fehér Házba.

Egy Trumpéval ellentétes világnézet és szempontrendszer érvényesítéséért fog megtenni minden tőle telhetőt. Steyer ígérete arra utal, hogy 2017 és 2010 között éles vitákra lehet számítani az amerikai közvéleményben az ökológiai realitásokat semmibe vevő és az ökotudatos néprétegek között. Steyer nincs egyedül. Ahogy arról beszámoltunk, számos környezetvédő csoport nagy lehetőségnek látja Trump elnökségét arra, hogy ismét galvanizálják az emberek harckészségét és polgári lelkiismeretét. Vannak olyan aktivista szervezetek, melyek már beígérték, hogy az utcára fognak vonulni, ha nem tetszenek nekik Trump egyes döntései, azok a szervezetek pedig, melyek részt vettek Obama elnök környezetvédő, emissziócsökkentő jogszabályainak kidolgozásában, bíróságon fogják megtámadni Trump új törvényeit.

Steyer áll a NextGen Climate nevű szervezet mögött, mely arra szólította fel az Obama-adminisztrációt, hogy azonnal rendelje el a szövetségi kormány birtokában lévő atlanti-óceáni és jeges-tengeri területeken az olaj- és gázkitermelés tilalmát. A Reuters megkereste a Fehér Házat, hogy mit szólnak ehhez ott a fejesek, de az illetékesek nem reagáltak a megkeresésre.

A NextGen Climate elsősorban a fiatal szavazók mellett tesz hitet: azokban a régiókban, ahol e célcsoport megdolgozásán munkálkodott a szervezet, 20 százalékkal nagyobb volt a fiatalok között a szavazók aránya, mint az előző, 2012-es elnökválasztásnál. A NextGen Climate 69 millió dollárt költött a választást övező projektjeibe, derült ki az OpenSecrets.org adatbázisából. A 2014-es időközi választásokon – amikor kongresszusi képviselőket választott Amerika népe – 74 millió dollárt fordított a szervezet a szavazók befolyásolására. Akkor a hat általa támogatott képviselőjelölt közül csak kettő jutott be a washingtoni Capitoliumba.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a legnagyobb állattartótelep-fejlesztési program

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között - jelentette be közösségi oldalán az agrárminiszter.