Ingyenes kerékpáros és kenus programok diákoknak a Tisza-tónál

Ingyenes kerékpár- és kenutúrákon vehetnek részt május 31. és június 14. között a Tisza-tavon és környékén általános iskolás felső tagozatos, valamint középiskolás diákok.

A Sport43 elnevezésű program szervezőinek csütörtöki közleménye szerint tiszafüredi indulással 4-5 órás kenutúrán evezhetnek a tanulók, a kerékpáros túrák esetében pedig választhatnak: körbebiciklizhetik a tavat (65 kilométer), vagy Tiszafüredről indulva Poroszlóra, a Tisza-tavi ökocentrumhoz, majd a kiindulási ponthoz tekerhetnek (20 kilométer). A szervezők mindkét túrára ingyen biztosítják a szükséges kellékeket, így a hétszemélyes kenukat, valamint a kerékpárokat, a mentőmellényeket, a védőfelszerelést és a térképet. A Sport43 elnevezésű sorozatot a 2021 januárjában indított, ingyenes sí- és hódeszka-oktatást biztosító Ski43 program ötletgazdái hozták létre, akiknek május 3. óta futó díjmentes sport- és szabadidős eseménysorozatuk Eplényben és Budapesten június 15-ig tart.

“A téli szezonban csaknem 13 ezer általános iskolás diáknak biztosítottunk térítésmentes síelési és hódeszkázási lehetőséget az eplényi Síarénában, a Sport43 tavaszra meghirdetett libegős és gördeszkázós programjai pedig teltházasak” – mondta Soós Csaba ötletgazda. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: amikor tavaly ősszel felkeresték az eplényi sípályáról a Ski43 ötletével, akkor szkeptikus volt, de a program kiválóan működött, néhány héttel ezelőtt pedig a kerékpáros és kenus események ötlete vetődött fel. “Első hallásra mellé álltam, mert régóta szeretném kihasználni tanév közben is a vándortáboros kenukat és bringákat. Javasoltam, hogy még a nyári szünet előtt indítsuk el itt a programokat, melyekhez a kenukat és a kerékpárokat biztosítani tudjuk” – mondta a kormánybiztos, és hozzátette, abban bízik, hogy ősszel további helyszíneken is tudnak majd biciklis és kenus osztálykirándulási lehetőséget kínálni az iskoláknak. A programokra a Sport43 weboldalán regisztrálhatnak az érdeklődők.

Ajánlott tartalom

Uniós és magyar támogatásból épül modern hulladéklerakó Kárpátalján

Évi 30 ezer tonna kapacitású szilárdhulladék-kezelő üzem épül meg 7,8 millió eurós (2,9 milliárd forint) költségvetésből, európai uniós forrás és magyar támogatás segítségével a kárpátaljai Makkosjánosiban, a program nyitórendezvényét kedden tartották Nyíregyházán.