Miért drágább a tetőbe integrált napelem a hagyományosnál?

2012 környékén hallottunk először a hazai sajtóban a magyar fejlesztésű napelemes tetőcserépről. Eltelt 9 év és már túl is van a 100 telepített háztartáson a magyar fejlesztésű termék.

2012 – Ezrek olvasták, hogy hamarosan indul a hazai napelemes tetőcserép gyártása.

“Heteken belül elindul a gyártása annak a napelemes tetőcserépnek, amelyet forradalmi újításként emlegetnek világszerte. Tóth Miklós találmányát itthon és külföldön is siker övezi. A Géniusz Európa nagydíjjal jutalmazott termék szabadalmát és a gyártási technológiát a feltaláló 180 országban védette le. Az energiatermelésre szolgáló cserép hazai forgalmazása után Ausztráliában és az Egyesült Államokban is gyártják majd a terméket, amely a feltaláló szerint öt éven belül piacvezetővé válik az építőiparban. A találmány bármely tetőcseréprendszerhez alkalmazható, és a meglévő tetőt sem kell átépíteni.”

2012 -Napokkal később interjút kértünk a feltalálótól, hogy meséljen a napelemes tetőcserép találmányáról.

A mi termékünk részben újrahasznosított, részben új gyártású alapanyagokból készülnek, a gyártáskor részben alternatív energiát használunk, napelemes tetőcserepet és szélgenerátort. Minimálisra, közel nullára csökkentjük a keletkező hulladékot, melléktermék nem képződik, a gyártáshoz szükséges hő- és elektromos energiát a lehető legnagyobb mennyiségben saját magunknak állítjuk elő. A termékünk napsütés mentes időszakban is termel elektromos energiát, kevesebbet, mint teljes napfényben, de még így is képes feltölteni az akkumulátorokat, mellyel 12 órán keresztül tudunk elektromos energiát leadni. Ez arra az esetre vonatkozik, ha sziget üzemű rendszerről beszélünk. Sziget üzemű megoldás esetén lehetőség van vagy külső szolár akkuk, vagy opcióként a napelemes tetőcserépben integrált rendelhető típusokat is fogunk forgalmazni. 2012 Április-május hónapban kerülhet forgalomba. “

Tóth Miklós és a magyar napelemes tetőcserép

2014 júniusáig kellett várni a következő hírre a napelemes cserépről, amelyet ismét egy interjú formájában kaptunk a feltalálótól.

A TMT Napelemes Tetőcserép fejlesztése, már két éve elkészült, amelynek eredményeképpen az alaptípuson kívül további típus változatok készültek. A típus változatok több színben, és számos felszereltséggel készülnek majd, egyedi igények figyelembe vételével. A sorozatgyártás a nyár folyamán megkezdődik, és a termékeket megrendelés alapján fogjuk gyártani, a beérkezések sorrendjében. Jelenleg a régi honlapunk nem elérhető, mert új, más domain néven teljesen új honlapot készítünk, amely sokoldalúbb kialakítású, teljesen új tartalommal és több nyelven lesz elérhető. Lesz majd webshop is és virtuális bemutató terem, ahol minden egyes terméket 3D-ben térben forgatva meg lehet majd tekinteni – mondja Tóth Miklós. A gyártás itthon fog történni, de jelenleg is tárgyalásban vagyunk Európai és tengeren túli gyártóbázis beindításáról is, még ebben az évben.

A TMT Napelemes Tetőcserép gyártása a fő feladatunk és a leendő vásárlóknak a szerződésben álló kivitelező cégeink építhetik be a termékeket. Több éves finanszírozói tárgyalás sorozaton vagyok túl és azt kell mondjam, hogy itthon a korábbi Magyar tárgyaló partnerek, cégek akik magukat befektetőknek tartották, csak hitegettek, pénzük, tőkéjük nem volt. Sok szélhámos céggel, magánszeméllyel folytattam tárgyalásokat, de minden esetben kiderült, hogy saját tőke nélkül szerettek volna részt venni a projektben. Aki ma Magyarországon azt mondja magáról, hogy befektető az hazudik. A hazai üzleti élet nem érett ma még egy korrekt meglévő tőkével rendelkező befektetési konstrukció lebonyolítására, ezért a finanszírozói tőke bevonása külföldről fog megtörténni.

Elon Musk és a Tesla napelemes tetőcserepe

2016 október – Tesla saját napelemes tetőcserepet mutat be 

Eközben a Tesla, pontosabban a Solar City boszorkánykonyhájában megalkották a saját napelemes tetőcserepüket és a “magyar találmány” egy szempillantás alatt a feledés homályába merült.  Elon Musk bemutatta a Tesla Solar Roof prototípusát 2016. októberében. Négy stílusban készültek el, amelyek úgy néztek ki, mint a szokványos cserepek, de lényegében miniatürizált hagyományos napelemek voltak, örök garanciával.

2016 november: Lopták a napelemes tetőcserép ötletét?

A San José-ban működő SunPower Corp. szeptemberben azzal vádolta meg peres úton Musk vállalatát, a SolarCity-t, hogy tőlük lopta a cserép dizájnját. A SunPower olyan titkosított, “bizalmas” terveket is bemutatott, melyeket megosztott egy céggel, melyet később a SolarCity vásárolt fel. A Huffington Post állítása szerint egy testvérpár már 9 éve csinálja azt, amit Musk most forradalmi újításként mutatott be a sajtónak. A Luma Resources nevű startup cég Detroitban működik és már két nagyvállalatot is leelőzött a napenergia-termelő zsindelycserép piacra dobásában. A cég lassan egy évtizede abból él, hogy ilyen elemeket rak fel tetőkre és cége “sok elismerést szerzett ezzel”, mondta a vállalat alapítója, Robert Allen a Huffington Postnak. Még Obama elnök is megemlítette az Allen fivéreket 2011-es State of the Union beszédében.

2017 májusMegérkeztek a riválisok

A Forward Labs tervezése tökéletesen illeszkedik a hagyományos tetőhöz. Mivel a Forward Labs költséghatékonyabb anyagokat használ, a költségek átlagosan 33% -kal alacsonyabbak, mint a Tesla napelemes rendszere. A telepítés néhány nap alatt elvégezhető. A rendszert passzív módon hűtik a panelek alatt levő nyílásokon keresztül, és ha egy panel elromlana, akkor ki lehet pattantani és egy újat tenni a helyére. A Forward Labs napeleme várhatóan a következő évben érkezik.

2017 szeptemberMagyar napelemes tetőcserép 2.0 

Szolárcserép fejlesztésébe kezdett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a tetőcserép felületébe integrált napelemek kifejlesztésében együttműködnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), az új cserép jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Terrán Generon szolárcserép

2019 március – Forgalomba kerül magyar napelemes tetőcserép 

Az új terméket a Terrán Generont először az áprilisi Construma építőipari kiállításon mutatják be, ezt követően pedig már forgalomba is kerül. A vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, egy normál családi ház tetőfelülete 200-250 négyzetméter, ahhoz, hogy a család teljes villamos energia igényét fedezni tudják, a Terrán Generon szolárcseréppel a tetőfelület 15-20 százalékát, 20-40 négyzetmétert kell lefedni. “A magánszemélyek által 2018-ban megvalósított, tetőre épített napelemes rendszerek átlagos mérete megközelítőleg 6 kWp volt. Egy ekkora teljesítményű Terrán Generon napelemes rendszer ára teljes körű szolár kivitelezéssel, inverterrel és szolgáltatói ügyintézéssel kb. 3,9 millió forint (3,1 Mft + ÁFA). Az átlagos háztartás energiaigényének előállításához ennél 40-50 %-kal kisebb teljesítményű rendszer is elegendő lehet” – olvasható a Terran weboldalán.

Tesla 3.0 napelemes tetőcserép

2019 október – A Tesla újragondolja a napelemes tetőcserepét 

A Tesla azt hirdette, hogy a Solar Roof napelemes tetőcserép költsége 40%-kal lesz alacsonyabb a korábbi változatokhoz képest. Elon Musk megközelítése a napelemes tetőcserépnél a végletekig ragaszkodik a költségek visszaszorításához, ahogy ez már kitűnt a Tesla napelemes tetőcserepeinek online értékesítésre történő áttérése idején is. Musk egyik legerősebb, a napelemes tetőcserép mellett szóló érve, hogy olcsóbb lesz, mint az új tető és az új napelem panelek összege, ez az, amivel Musk a háztulajdonosok legtöbbjénél érvelt. Azonban elkerülhetetlenül feltételezésekre alapozunk, és a Tesla új napelemes tetőcserepekből álló tetőjét a napelemmel ellátott „prémium tetővel” hasonlítják össze.

2020 január – A Tesla elkezdi telepíteni széles körben a harmadik generációs napelemes tetőcserepet – VIDEÓ

2020 augusztus – Olcsóbb lett a Tesla napelemes tetőcserepe az USA-ban (máshol még nem is kapni) 

A Tesla azt állítja, hogy gyorsabban tudja telepíteni az új verziót, és képes volt csökkenteni a cserepek árait. “Még nem láttunk Tesla tetőcserép telepítést, amely kevesebb lett volna, mint 30 000 dollár (8.777.000 HUF), de most egy új ügyfélnek ennél valamennyivel kevesebbre jött ki az ár, amely 7,3 kW-os rendszer lett”, írta az electrek.co. A múlt hónapban a Tesla bejelentette, hogy az elmúlt negyedévben megháromszorozta a napelemes tetőcserepek telepítését, ám a negyedév során “csak” 27MW napelemet telepített.

Tesla napelemes tetőcserép
2021 január – Szépségével hódít a magyar napelemes tetőcserép
A termék 15 watt csúcsteljesítményű, ez azt jelenti, hogy egy kilowatt csúcsteljesítményhez nagyjából 6 négyzetméternyi tetőfelületre van szükség. A számítások alapján egy átlagos magyar háztartás éves energiaigényét optimális tájolás mellett egy 2 kilowatt csúcsteljesítményű rendszer elégítheti ki, ennek kiépítése mindennel együtt nagyjából bruttó 2 millió forint – az árat természetesen számos tényező befolyásolhatja, ezért érdemes ajánlatot kérni.A Terrán szerint a beruházás már közép távon megtérül, a Generon megjelenése pedig szinte teljesen megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. A rendszer – egyelőre legalábbis – csak Terrán Zenit és Terrán Rundo, illetve ilyen típusúvá átalakított tetőfedésbe építhető be. A Generonnak már több referenciaépülete is van az országban, de jelenleg is zajlanak projektek a magyar gyártmányú napelemes tetőcseréppel.

Magyarországon a déli tájolású, 35 fokos hajlásszögű tetőkre lehet a leghatékonyabb napelemes rendszereket telepíteni, az ettől való kisebb eltérések ugyanakkor még nem okoznak jelentősebb problémát. A napelemes tetőrendszer kiépítése előtt a szakemberek tudják meghatározni, hogy miként is érdemes átalakítani a tetőt.

2021 február – Napelemes tetőcserép reformra készül a Tesla?
Úgy tűnik, a Tesla olyan fejlesztésekbe kezdett, melyek célja, hogy új változatok készüljenek a vállalat nagysikerű napelemes cserepeiből. A lehetséges fejlesztésekről egy új szabadalmi leírás árulkodik, a publikáció alapján a cég még szebb cserepeket akar létrehozni. A Tesla napelemes termékei már most rendkívül népszerűek megjelenésük miatt, persze ezen a téren is van még hová fejlődni. A rendszer telepítésekor például egyaránt használnak fotovoltaikus és sima elemeket, bizonyos szögből, illetve egyes napszakokban viszont szabad szemmel is ki lehet szúrni azokat a cserepeket, amelyekben vannak cellák.
2021 március – Túl a 100 darab épület telepítésén a hazai napelemes tetőcserép
Terrán napelemes tetőcserép diviziója elindult, a termék bevezetése óta több mint száz otthon és középület energiaellátását biztosítja Generon rendszerük, több mint 34 ezer beépített modullal. A Generon gyártásához külön egységet hoznak létre Pécsett, a technológia és gyártósor egyedülálló lesz. Az épület 2021 év elején elkészült, a technológia telepítése folyamatban van, így a tervek szerint májusban elindul a próbagyártás.
2021 április – Otthonfelújítási támogatásból is telepíthetünk napelemes tetőcserepet
A Terrán terméke, a Generon egyre népszerűbbé válik hazánkban, az idén január óta elérhető otthonfelújítási támogatás miatt a cégnél ráadásul azt tapasztalják, mostanában különösen megnőtt a kereslet iránta. A vállalatnál a közelmúltban döntöttek úgy, hogy egy új, pécsi gyártósor megnyitására is szükség lesz. A Generon rendszert a bevezetése óta már több mint száz otthonra és középületre telepítették, Jankó Árpád, a Terrán Generon divízió vezetőjének elmondása alapján 2021-ben további 250 épületre kerülhetnek fel a különleges cserepek.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.