Okos otthonokon is tesztelik a Tesla napelemes tetőcserepeit

Az alabamai Lauderdale megyében található Enzor Place az első okos szomszédság, melyet a Mississippi Power és a Southern Company közösen építenek ki.

A közelmúltban kiderült, hogy a helyi épületeken a Tesla harmadik generációs napelemes cserepei is megjelennek majd. A Tesla napelemes tetőcserepeivel bővül az Enzor Place – számol be a Teslarati. Anthony Wilson, a Mississippi Power elnöke és vezérigazgatója szerint az okos szomszédság célja, hogy megkönnyítse a lakók életét, és nagyobb kontrollt biztosítson otthonuk, illetve energiahasználatuk felett. A projekt első fázisában nagyjából 45 otthont fognak kialakítani, a végső cél pedig 100-150 ház felépítése. Ha minden a tervek szerint alakul, a munkálatok 2021-ben indulnak majd meg. A Tesla már korábban is biztosított napelemeket a Mississippi Powernek egy, a mississippi Hattiesburgben található otthonhoz. Ezt a házat arra használta a cég, hogy felmérje, miként teljesítenek a Tesla paneljei Délkelet-Mississippiben. A telepítést az erre szakosodott Cross Roofing végezte, a vállalat kevesebb mint három nap alatt szerelte be a különleges napelemes cserepeket.

RJ Johnson, a Tesla globális kommunikációs feje szerint a vállalat egyre közelebb jár a telepítési idő lerövidítéséhez. Mint mondta, az utóbbi egy évben rengeteg tapasztalatot szereztek a beszereléssel kapcsolatban, és már olyan eset is volt, amikor egyetlen nap alatt el tudták készíteni a napelemes tetőt. Johnson hozzátette, a mérettől, az összetettségtől, az időjárástól és egyéb tényezőktől függően nagyon változó lehet a munka időtartama.

Az Enzor Place házai nem csupán a napelemek miatt okosak, az épületekben egyéb intelligens, takarékos technológiákat is alkalmaznak majd. Az otthonokban a Tesla Powerwall nevű házi akkumulátora is megtalálható lesz, ezzel a napelemek által előállított energiát tárolhatják el. Johnson szerint akkumulátoraik iránt egyre nagyobb a kereslet, és jelenleg is dolgoznak azon, hogy növelni tudják a gyártási kapacitást. Bár a Powerwallt alapvetően a napelemekhez fejlesztették ki, egyéb rendszerekkel is jól használható.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a legegyszerűbben telepíthető napelem?

Az olasz Fly Solartech új, 60 cellás TOPCon napelemet mutatott be, 17,87% teljesítmény-átalakítási hatékonysággal.