Kezdőlap / Tudj meg többet

Tudj meg többet: Elektromos autó

Az elektromos autók

Valószínűleg a mai kor embere nem is gondolná, hogy az elektromos autók első szériái, kezdetleges verziói már az 1800-as évek elején megszülettek. A technológia egy itáliai tudós, Volta nevéhez fűződik.

Az elektromos autó működési elve:

A jelen elektromos autói

Elektromos autók hazánkban

Az elektromos hajtású autók előnyei

Az elektromos hajtású autók hátrányai

Az elektromos autó működési elve:

vissza a lap tetejére
Az elektromos autó a belsőégésű motor helyett egy elektromotort és motorvezérlőt használó, alternatív hajtású jármű. Az elektromos energiájának forrása akkumulátor, melyek legtöbbször újratölthető akkumulátorok. Más újratölthető elektromos autók (ultrakapacitásnak is nevezett) szuperkondenzátorban, vagy lendkerékben tárolják az elektromosságot. A teljesen elektromos autókat akkumulátoros elektromos autónak nevezik, amíg azok töltés-kisütő üzemmódban vannak. Az elektromos járművek lehetnek autók, könnyű teherautók, vagy lassú járművek.

A jelen elektromos autói

vissza a lap tetejére
A világ számos autógyártó cége (megkezdte már a saját elektromos járművük gyártását (Toyota, Dodge Cirquit EV, Chrysler 200C Concept, Tesla Roadster, BMW). Sajnos a tapasztalatok azt mutatják - egyelőre - hogy az elektromos autók tökéletes működésének megvalósításához még jó néhány év kísérletezéséhez szükséges. A legkiforrottabb technológiával jelen pillanatban a kaliforniai Tesla Motors vállalat korszerű elektromos autója a Tesla Roadster, rendelkezik. 2008 márciusától gyártják sorozatban, Roadster lítium-ion akkumulátort használnak, szemben a régi ólom-savas akkumulátorokkal.

Az autónak 6831 akkumulátorcellája van, aminek segítségével 394 km-t tud megtenni feltöltésenként, ami átszámítva 1, 74 l/100 km-es üzemanyag hatékonyságnak felel meg. A menetteljesítménye tiszteletet parancsoló, a 0-100 km/h gyorsulást 4 másodpercen belül teljesíti, míg végsebessége 210 km/h.
Azonban hozzá kell tenni, hogy a gyakorlatban vagy gyorsan tudunk vele haladni, de csak kis távolságban, vagy lassan de nagyobb nagyobb távolságra.

A félreértések elkerülése végett meg kell említeni, hogy a TESLA autó nem benzin-elektromoshajtású (azaz hibrid) autó. A jármű hajtását kizárólag egy darab elektromotor szolgáltatja. Sokan szenzációs külsejűnek, és gyorsnak tartják, mégis sokaknak az a véleménye, hogy az autó technológiája még kiforratlan. Sajnos áruk is igen magas: 109 ezer dollár melyet a jelenlegi kb. 230 Ft-os dollár árral megszorozva kb. 25 millió Ft-ért vehetnénk meg. Ennek ellenére a gyártó: a TESLA MOTORS a csőd szélén áll

A jövőre nézve a GM (General Motors (GM) autógyár három év múlva kezdené elektromos személyautójának sorozatgyártását. A gyártó szerint az új autó (Chevrolet Volt) nagyjából hatvan kilométer megtételére lesz majd képes akkumulátorai segítségével, amelyeket akár normál háztartási konnektorokról is fel lehet majd tölteni. A teljes töltési idő mintegy hat órát venne majd igénybe.

Nem feltétlenül szükséges azonban több órás kényszerpihenőket tartanunk egy hosszabb út során, a járműben egy kisméretű motor is található, ami azonban - a hibridüzemű autókkal ellentétben - nem annak meghajtására, csupán az akkumulátorok, feltöltésére szolgál. Ezt leszámítva az autó üzemanyagot egyáltalán nem fogyaszt - közli az USA Today.

Elektromos autók hazánkban

vissza a lap tetejére
Ha Magyarországon közvetlenül nem is, de mégis a magyar BRIXXON cég által fejlesztett, Ausztriában gyártott BONTINO névre keresztelt elektromos autó családra bátran tekinthetünk úgy, mint az első magyar elektromos autóra.

A BONTINO EMC elektromos autó hangja csendes, nem szennyezi a levegőt, nem szervizigényes, az egy km-re eső költség 3,5 Ft körül van. Egy feltöltéssel 80-350 km-t tud megtenni az akkumulátor és motor típusának függvényében. Egy óra alatt kb. 80% -os állapotra tölthetjük fel. Az autóban igény szerint telepíthető egy áramfejlesztő rendszer, amely megnöveli az egy töltéssel megtehető út hosszát. Formája egyedi, azonban rendkívül nagy szakítószilárdságú üvegszálas a karosszériája, erős alváza van, jellemző a modern technika, könnyen nyitható nagy ajtók alkalmazása, valamint a tájékozódást segítő nagy üvegfelületek, kényelmes ülések biztosítják a vezető komfortérzetét.

Az elektromos hajtású autók előnyei

vissza a lap tetejére
- kibocsátott szennyezőanyagok tekintetében pedig nagyságrendi eltérés van az elektromos járművek javára, gyakorlatilag zéró a kibocsátott káros anyag mennyisége
- városban, rövidtávra környezetbarát
- olcsó
- menetdinamikában 50km/óráig semmiben nem marad alul a robbanómotoros autókhoz képest, köszönhetően a rugalmas és nagy nyomatékú villanymotornak
- a felelősségbiztosítás szempontjából minden tisztán elektromos jármű a lassú jármű kategóriába sorolandó, díjtétele annak megfelelően alacsony
- nem igényel intenzív hűtést, hiszen a hatásfoka 80% körüli ellentétben a benzinmotor 10-15%-os üzemi hatásfokával
- a motoron az egyetlen kopó alkatrész a szénkefe, ezt kb. 30. 000 km-enként kell cserélni

Az elektromos hajtású autók hátrányai

vissza a lap tetejére
- kis távolságon megbízhatók, átlagosan sík úton 75-80 km/óra, komolyabb emelkedőn 60-65 km/óra végsebesség elérésére képes
- a tankolt áramot is fosszilis energiahordozók elégetéséből állítják elő bár, villamos energia nem fosszilis energiahordozók által is előállíthatók, ill. több tanulmány is kimutatta, hogy az energiahasznosítása az elektromos járműveknek még így is 1, 5-2-szer jobb, mint a robbanómotoros járműveknek
- egy töltéssel nyáron mindössze (átlagosan) 50-60 km, télen 30-40 km távolságot tudnak megtenni
- nehéz az akkumlátorok súlya

Hasznos linkek

vissza a lap tetejére

Nincsenek alkategóriák

Elektromos autó hírek

vissza a lap tetejére