143 milliót nyert energiaracionalizálásra a főiskola

Több mint 143 millió forint támogatást nyert a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) zalaegerszegi gazdálkodási kara energiaracionalizálási beruházásokra és szemléletformálási programokra – tájékoztatta a város alpolgármestere az MTI-t.

Balaicz Zoltán közölte: komplex fenntarthatósági fejlesztések, energiaracionalizálási beruházások, szemléletformálási programok és kapcsolódó marketingtevékenységek lebonyolítására KEOP pályázatból 143,3 millió forint önrész nélküli támogatást kapott a kar. A programokkal az intézmény is kapcsolódik a Zalaegerszeg önkormányzata által meghirdetett ökováros programhoz. Az elnyert összeg jóvoltából a felsőoktatási intézményben csökkentik a hulladéktermelést a folyamat szabályozásával, szelektív hulladékgyűjtő sziget létesítésével, komposztálással. Az oktatási és a kollégiumépületekben a vécék öblítését esővízzel és nyomógombos csaptelepekkel oldják meg a vízfogyasztás csökkentése érdekében. A kerékpárhasználat erősítését célozva biciklitárolót létesítenek és kerékpárokat is beszereznek. A tanszéki épület lapos tetejét hőszigeteléssel látják el, kicserélik a nyílászárókat, szabályozzák a fűtést, továbbá energiatakarékos világítást és ehhez napkollektort szerelnek fel a zalaegerszegi intézményben.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.