270 ezer tonna műanyag úszik a világ óceánjain

Csaknem 270 ezer tonnányi, ötbillió darab műanyag úszik a világ óceánjain, ezzel a mennyiséggel 38 ezer szemétszállító teherautót lehetne megpakolni – olvasható egy friss tanulmányban, amely szerdán jelent meg a PLOS ONE című tudományos folyóiratban.

A felmérést 24 óceáni expedíció végezte 2007 és 2013 között. A vízen úszó műanyagokat vagy hajóról figyelték meg, vagy hálóval kifogták. Ilyen mintát összesen 1571 helyen vettek, írja a Washington Post. Az így összegyűjtött adatok segítségével végül elkészítették az óceán modelljét, amelyen szimulálták a szemét mennyiségét és elterjedését.

A kutatás nem csak a szemét mennyiségét határozta meg viszonylag pontosan, de arra is fény derült, hogyan viselkednek az óceánon lebegő műanyagok: kisebb darabokra keringenek a föld körül. A kutatás szerint a leggyakoribb szennyeződés az óceánokban a 1 és 4,75 milliméter nagyságú műanyagdarabok.

Kara Lavender Law, a massachusettsi székhelyű Sea Education Association óceánkutatási és oktatási intézet kutatója a tanulmányra reagálva kijelentette: fontos, hogy a szerzők hasonló mennyiséget számoltak össze, mint egy korábbi tanulmány készítői, akik ráadásul a mostanitól eltérő módszereket alkalmaztak.

A szerzők szerint ugyanakkor a becslésük valószínűleg alulról közelíti az óceánok valós műanyag-szennyezettségét. “Feltehetően jelentős mennyiségű műanyag halmozódott fel az óceánpartokon, a óceánfenéken, magában a vízben és a vízi élőlények szervezetében is” – olvasható a kutatásban. A kutatók azért is feltételezik, hogy sokkal több manyag lehet az óceánban, mert a Plastics Europe nevű vállalat szerint évente 288 millió tonna műanyagot gyártanak a földön, és ennek csupán a 0,1 százaléka az, amit most az óceánok felületén találtak.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.