4000 napelemet telepítettek Darvason

Átadták a Hajdu-Bihar megyei Darvas külterületén elkészült 499 kW névleges teljesítményű szolárparkot. Az uniós támogatással kiépülő napelemes áramtermelő rendszer hozzájárul hazánk uniós üvegházgáz kibocsátás csökkentési céljainak eléréséhez: évente 557 tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátásunk.

A megújuló energiát hasznosító beruházás révén Magyarország energiaimport-függősége is csökken.

Bár a napenergia gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre áll mégis még csak szinte elhanyagolható mértékben használjuk ki, pedig tiszta, környezetkímélő energiaforrás, ami még évmilliárdokon belül sem fog kifogyni. Magyarországon körülbelül évi 2100 óra a napsütéses órák száma, ami azt jelenti, hogy hazánkban mindenképpen érdemes hasznosítani a napenergiát. A klímavédelmi és energiaellátás-biztonsági uniós valamint hazai célok elérése érdekében a zöldenergiák, így a napenergia mind hatékonyabban kiaknáznia kiemelt feladat.

-

A Hajdu-Bihar megyei zöldenergia projekt célja, hogy megújuló napenergiával biztosítsa a térség villamos energia fogyasztásának egy hányadát.  A VekerdSolar Kft. Darvas külterületén megvalósuló szolármező, azaz áramtermelő napelemes rendszer beruházását a KEOP támogatás tette lehetővé. A projekt tervezett összköltsége 401,0 M Ft, a KEOP támogatás mértéke 60 százalékos. A projekt teljes elszámolható költségének 40 százaléka önrészből lett finanszírozva.

-

A beruházás keretében egy 499 kW névleges teljesítményű napelem rendszert telepítettek. A közel 4000 darab vékonyfilmes (amorf) napelem körülbelül két hektárnyi területen lett kihelyezve. A napenergia várhatóan 25 éven át évente közel 600 ezer kWh villamos energiát fog termelni. A napenergiából származó villamos energiát az E-on közcélú hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adják át, így a térség lakó- és közintézményeinek villamos energia ellátásának egy része hamarosan tiszta, megújuló forrásból fog származni. A KEOP által támogatott projekt legfontosabb környezeti hatása az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkenése a jelenlegi fosszilis energiahordozókhoz képest. A megújuló rendszer által megtermelt villamos energia révén évi 557.5 tonnányi szén-dioxiddal (CO2 ekv.) csökken bolygónk klímájának terhelése. A szolármező működése hangtalan, talaj-, víz-, valamint levegőszennyezést sem okoz. A technika ráadásul tiszta, öntisztuló módon üzemel és az üzemelési idő alatt semmiféle hulladék keletkezésével nem kell számolni. A fosszilis energia kiváltásával a térség károsanyag-kibocsátása is csökken.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.