A Bosch is bezárja napelemes üzletágá

Újabb nagy szereplő száll ki a napelemes üzletágból: ma jelentette be a Bosch, hogy bezárja PV üzletágát, mivel az 2,4 milliárd euró veszteséget halmozott fel.

Két hét alatt ez már a második jelentős veszteség a napelemes iparágban, nemrég a kínai Suntech menekült csődeljárásba. Már korábban voltak utalások, hogy a Bosch keményen küzd a PV üzletágért, de akkor még előremenekülésről és fejlesztésekről szóltak a hírek. A mostani veszteséggel azonban valószínűleg végleg elfogyott a részvényesek türelme, és nem akarták, hogy az egész Bosch csoport eredményét lerontsák, írja a napelem.tumblr.com.

A Bosch tulajdonában álló Aleo egyelőre azt jelentette, hogy 2014 tavaszáig biztosítottnak látja működését. De a mostani fejlemények tükrében valószínűsíthető, hogy hamarosan vevőt keresnek rá.

A Bosch jelezte is, hogy az értékesítés az elsődleges szándéka az egyes egységekkel. A nagy múltú, sok technikai tapasztalattal, tudással és szabadalommal rendelkező európai, és főleg német PV cégek gyengélkedve (vagy akár fizetésképtelenül) is gyorsan új tulajdonosokra találtak. A napelemes üzletágában 3000-en dolgoztak a Bosch-nál, ebből 850 alkalmazott az Aleo-nál.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.