A francia kormány visszaállamosítaná az EDF áramszolgáltatót

A francia kormány szeretné 100 százalékig visszaállamosítani az Électricité de France (EDF) áramszolgáltatót – jelentette be Élisabeth Borne új miniszterelnök szerdán, a nemzetgyűlésben elmondott programbeszédében.

“Megerősítem, hogy az állam az EDF tőkéjének 100 százalékát szeretné birtokolni. Ez a változás lehetővé tenné az EDF-nek, hogy megerősítse azon képességét, amellyel az energetikai jövőnk érdekében a lehető legrövidebb időn belül ambiciózus és elengedhetetlen projekteket indít” – mondta a parlament alsóházában a kormányfő. A francia állam jelenleg 84 százalékos tulajdonosa az áramszolgáltatónak, amelynek 1 százaléka a dolgozóké, további 15 százalék pedig intézményi és egyéni részvényesek birtokában van. A jelentősen eladósodott csoport súlyos pénzügyi terhekkel küzd, és szembe kell néznie a francia kormánynak az új nukleáris reaktorok megnyitására vonatkozó elképzelésével is. “Az energetikai átmenet a nukleáris energián keresztül történik” – erősítette meg a miniszterelnök a kormánynak az elmúlt télen, Emmanuel Macron államfő által megfogalmazott irányvonalát. A bejelentést követően az EDF részvényeinek értéke több mint 5 százalékkal megugrott a párizsi tőzsdén, míg a beszédet megelőzően 5 százalékos nettó csökkenést mutatott.

Az óriásvállalatot áprilisban tőkésítették fel, de éves nyeresége idén jelentősen csökkenhet, miután a francia állam befagyasztotta az energiaárakat, annak ellenére, hogy a cég elnöke ez ellen nyilvánosan tiltakozott. Jean-Bernard Lévy az EDF, Catherine MacGregor az Engie és Patrick Pouyanné a TotalEnergies áramszolgáltatók vezetőivel közös felhívásában a lakossági fogyasztás “haladéktalan” csökkentését sürgette az Oroszország elleni uniós energiaembargó miatt. Az EDF-nek azzal is számolnia kell, hogy az 56 franciaországi reaktor fele karbantartás miatt nem üzemel. Emmanuel Macron februárban széleskörű nukleáris programot jelentett be, amelynek keretében Franciaország 2050-ig hat új, második generációs európai nyomottvizes reaktort (EPR) épít, és további nyolc kisebb reaktor építését is megfontolja. A köztársasági elnök azt is jelezte, hogy minden olyan reaktor időtartamát meghosszabbítják ötven éven túl, amelynek esetében ez lehetséges, és nem zárnak be egyet sem. Ez a döntés teljes ellentétben áll az államfő 2018-ban tett bejelentésével, amikor tucatnyi elöregedett reaktor bezárását helyezte kilátásba.

A hat új reaktor üzembe állítása lépcsőzetes lesz 2035-től. Az ágazat nyolc kisméretű innovatív, jobb hulladékfeldolgozással járó atomerőművet, úgynevezett SMR-t (Small Modular Reactor) is fejleszt. A döntéssel hosszú távon 2050-ig Franciaországnak 25 gigawatt új nukleáris kapacitása lesz a jelenlegi 61 gigawatt mellett. A fejlesztések költségei több mint 50 milliárd euróra rúgnak. Franciaországban 72 százalékos a nukleáris energia aránya a lakosság energiaellátásban, ez a legmagasabb a világon, és az ország energiafüggetlenségét 18 atomerőműben 56 reaktor biztosítja.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.