A franciák 59%-a szerint fenn kell tartani az atomenergiát

Alig több mint két évvel a fukusimai atomkatasztrófa után a francia közvélemény újra kedvezőbben ítéli meg a nukleáris energia felhasználását.

Az IFOP közvélemény-kutató intézet felmérése szerint ma 36% támogatja a nukleáris energia felhasználását, szemben a 2011 novemberi 33 százalékkal, míg az ellenzők aránya 14%-ra csökkent, a 2011 novemberi 17-tel szemben. A „bizonytalanok” aránya 34%, szemben a korábbi 40%-kal, és két év óta először kevesebben vannak, mint az atompártiak. 16% egyáltalán nem nyilvánított véleményt, írja az energiacentrum.com.

Ami a nukleáris energiának az ország energiafelhasználásában való szerepét illeti, 59% úgy véli, hogy fenn kell tartani a jelenleg működő atomerőműveket, mert ezzel biztosítják Franciaország energetikai függetlenségét. Csupán 41% gondolja úgy, hogy csökkenti kell részesedését veszélyessége miatt.

Mindazonáltal az atomenergia jelenlegi támogatottsága alatta marad a 2008 júliusában mért, 67%-os aránynak. Akkoriban a hivatalos propagandában az atomerőművek viszonylag csekély széndioxid-kibocsátását hangsúlyozták.

Franciaországban az atomenergia mindig is összefüggött a „függetlenség” kérdésével. Az ország már az 1960-as évek kezdetétől ragaszkodott például az „önálló elrettentő erőhöz”, a NATO-tól is független atomfegyverhez, és ez hozzáállás hatja át a mai napig a francia hozzáállást a nukleáris energia békés célú felhasználásában is, amelyet csak ideiglenesen tud egy-egy súlyosabb baleset enyhíteni.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.