A gazdaság körök ellenzik az üvegházgáz-kibocsátás 30 százalékos csökkentését

Nem talált kedvező fogadtatásra a gazdasági körökben a német, francia és brit környezetvédelmi miniszterek javaslata, hogy az Európai Unió 2020-ig az 1990-es szinthez képest a tervezett 20 helyett 30 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az Európai Bizottság által “érdekes felvetésnek” nevezett javaslatot gazdasági vezetők az “abszurd, riasztó és naiv” jelzőkkel illették.
A tagállamok kereskedelmi és iparkamaráit tömörítő Eurochambers főtitkára, Arnaldo Abruzzini a Financial Times üzleti napilap pénteki száma szerint azt mondta, a gazdasági szféra nem osztja a három miniszter nézeteit.
Az Eurofer acélipari szövetség vezetője, Gordon Moffat rámutatott: a vállalatokat súlyosan érintette a gazdasági válság, és küzdenek a fellendülésért. “A gazdasági válságból eredő pénzügyi nyomás tekintetében csak még nehezebbé válik a 20 százalékos cél elérése” – mondta.

A Financial Times, a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Le Monde hasábjain korábban közölt írásában Chris Huhne brit, Norbert Röttgen német, illetve Jean-Louis Borloo francia környezetvédelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogyha Európa kitart a 20 százalékos csökkentés mellett,  valószínűleg alulmarad az alacsony karbon-kibocsátással járó beruházásokért vívott harcban olyan országokkal szemben, mint Kína, Japán és az Egyesült Államok.
Az Európai Bizottság éghajlat-politikáért felelős biztosának szóvivője szerint azonban a felvetésnek vannak érdekes elemei, a bizottság az év végéig elemzést készít a javasolt 30 százalékos csökkentés hatásairól, költségeiről és hasznáról.

Ajánlott tartalom

A “mesterséges fotoszintézis” vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket

A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket a Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, Janáky Csaba és munkatársai - közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.