A Good CSR program tagjai a Palotai-szigeten végeztek önkéntes munkát

Nyolc köbméter szeméttől tisztították meg az önkéntesek a természetvédelmi területet.

A Good CSR program tagjai idén első alkalommal közös felelősségvállalásra is elkötelezték magukat. A WWF Magyarország Duna-védelmi programjának támogatóiként szeptember 26-án önkéntes munkát végeztek a helyi védettségű Palotai-szigeten. A Good CSR program tagjai közül a Nestlé, a Generali, a BASF, a Ringier és a WWF Magyarország munkatársai vettek részt a szeptember 26-ai önkéntes napon. A negyven hektáros Palotai-sziget 1999 óta helyi védettségű ártéri erdőterület, ahol az ártéri erdőgazdálkodás teljesen megszűnt, ezáltal képes a helyi élővilág természetes élőhelyének biztosítására. A Duna szállítómunkájának, valamint a területre látogató emberek gondatlanságának eredményeként időről-időre nagy mennyiségű hulladék – például uszadék fák, PET palackok, üvegek, építési törmelék – halmozódik fel, amely veszélyezteti az itt élő állat- és növényfajokat. Bajor Zoltán, a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat vezetője, valamint a Magyar Madártani Egyesület elnöke az eseményen elmondta:

„A Palotai-sziget egy hihetetlenül fajgazdag erdőterület. A Magyarországon élő négyszáz madárfaj több mint egyharmada itt is előfordul, emellett 300 növényfajnak (a hazánkban lévő kb. kétezerből) és több mint ezer rovarfajnak ad otthont. A természetvédelmi problémák, mint amilyen a szemét, felszámolása tehát az egyik legfontosabb feladatunk a sziget élővilágának megóvása érdekében.” Az önkéntes nap alkalmával a Good CSR program önkéntesei nyolc köbméter szemetet szedtek össze. Az összegyűjtött hulladék jelentős része műanyag palack és üveg volt, azonban autóroncsot, hűtőajtót és székeket is talált a területet megtisztító csapat. Az elvégzett munkáról a résztvevők emléktáblát helyeztek el a területen.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.