A hőmérséklet emelkedése visszaveti a rizsföldek terméshozamát

Az ázsiai rizsföldek termésátlagára is kedvezőtlen hatással lesz a jelenlegi számítások szerint várható globális hőmérséklet-emelkedés – derül ki egy nemzetközi kutatócsoport által készített friss tanulmányból.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (Proceedings of the National Academy of Science) megjelent tanulmány szerint az utóbbi 25 évben tapasztalt hőmérséklet-emelkedéssel egyes ázsiai termőterületeken már most 10-20 százalékos terméshozam-csökkenés tapasztalható.
A rizstermelés hanyatlásával egyre több ember süllyedhet vissza a szegénységbe és az éhezők száma is jelentősen emelkedhet – figyelmeztetnek a kutatók.
A rizs jelenleg mintegy 3 milliárd embernek jelenti a mindennapi táplálékot, miközben a legszegényebb, alultápláltságban szenvedő egymilliárd ember 60 százalékának a rizs a legfőbb táplálékforrás – derül ki a Fülöp-szigeteken működő Nemzetközi Rizskutató Intézet adataiból.

A globális klímaváltozással járó felmelegedés nappal ugyan segíti az ültetvény növekedését, azonban az éjszakai hőmérséklet-emelkedés káros hatással van a növények fejlődésére. A jelenlegi tendenciák szerint pedig éppen az éjszakai hőmérséklet emelkedik gyorsabban – magyarázta Jarrod Welch, a tanulmány vezető szerzője.
“Ha nem sikerül változtatni az eddig megszokott rizstermesztési szokásokon és nem sikerül olyan fajtákat nemesíteni, amelyek a magasabb hőmérsékletet is kibírják, akkor a következő évtizedekben a rizstermés csökkenésével kell számolni” – hangsúlyozta Welch.
A tudósok szerint az üvegházhatású gázok kibocsátását a század közepére a jelenlegi mennyiség felére kellene csökkenteni ahhoz, hogy elkerülhető legyen a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-foknál nagyobb mértékű emelkedése
a XVIII. századi értékéhez viszonyítva.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.