A japánok kételkednek az atomhelyzetről szóló hírekben

A legtöbb japán kételkedik abban, hogy teljes körű információt kap a hatóságoktól a megrongálódott fukusimai atomerőművel és a sugárzás mértékével kapcsolatban – mondta kedden Nagy Navarro Balázs, az MTI Hírcentrum helyszíni tudósítóstábjának tagja.

Az emberek félelmét a hatóságok folyamatos tájékoztatással, valamint sugárzásmérők kihelyezésével próbálják eloszlatni: így a japánok saját szemükkel is meggyőződhetnek arról, hogy az atomerőmű közvetlen környékén kívül a radioaktivitás nem érte el az egészségügyi határértéket. Az MTI Hírcentrumának tudósítói hétfőn érkeztek meg a fukusimai reaktoroktól 90-100 kilométerre északra található Szendájba. A március 11-ei földrengés epicentruma 100-120 kilométerre volt ettől a várostól, ahol a szökőár hatalmas pusztításokat végzett. Az utakat rendbe hozták, az eltűnteket – akiknek száma Nagy Navarro becslései szerint több tízezerre tehető – tovább keresik, ahol pedig nincs esély arra, hogy túlélőket találjanak, ott lebulldózerezik a romokat. A könnyűszerkezetes házakat gyakorlatilag nem lehet helyreállítani. A terület “úgy néz ki, mint egy letarolt, háború utáni környék” – mutatott rá a tudósító, hozzátéve, hogy vannak olyan falvak, amelyeknek kilencven százaléka megsemmisült.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.