A kerékpárosok is fizessenek szén-dioxid adót – egy hihetetlen kezdeményezés az USA-ban

Ed Orcutt Washington állam képviselője, a Republikánus Párt tagja, és az Állami Közlekedési Bizottság tagja, nagy vihart kavart a napokban egy kijelentésével. Februárban hozták nyilvánosságra azt az adó csomagot, mely egy 5 százalékos „szimbolikus” adót vetne ki a kerékpárosokra.

A botrányt egy email váltotta ki, melyet Orcutt a Cascade kerékpáros klubnak küldött válaszkén, írja a greenprofit.hu. Eredetileg a Cascade klub arra akarta a Közlekedési Bizottság tagjának a figyelmét felhívni, hogy ma még a biciklizés a legkörnyezetbarátabb közlekedési eszköz, ezért méltánytalan lenne rájuk adót kivetni. Véleményük szerint autópálya bővítésre akarják a plusz pénzeket felhasználni, hisz a kerékpárutakra alig 1-2 %-t költöttek eddig az utakra elkölthető összegekből. A válasz email meglepte a klubot. Orcutt felhívta a klub figyelmét arra, hogy CO2-t üvegházhatást okozó gáznak kell tekinteni, így szennyező anyag. A kerékpárosok pedig jelentős mennyiségben juttatnak CO2-t a környezetbe, ezzel hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

Szerinte a biciklizés egyáltalán nem környezetbarát, sőt kifejezetten káros a légkörre, mert a megnövekedett szívverés és légzés, jelentős szén-dioxid kibocsátással jár, ellentétben az autóvezetőkkel és motorosokkal. Ezért adót kellene fizetniük a megvásárolt kerékpár után, mert nem igaz rájuk sem a nulla szén-dioxid-lábnyom. A levelet a klub eljuttatta a The Huffington Postnak, akik emailban keresték meg a jogalkotót, de válasz nem érkezett. Az amerikai társadalom megrökönyödve fogadta a kezdeményezést, és elkezdték rögtön találgatni, hogy a tornát, gyaloglást és az alvást vagy esetleg magát a levegővételt mikor akarják majd megadóztatni a CO2 miatt. Azóta Ed Orcutt elnézést kért azon kijelentésért, hogy a biciklizés hozzájárul a környezetszennyezéshez és a globális felmelegedéshez, de hozzá tette, hogy a társadalom még nem érett meg egy ilyen kezdeményezésre.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.