A klímaváltozás hatása a jegesmedvék élőhelyeire

A Nemzetközi Unió a Természet Védelméért (International Union for Conservation of Nature, IUCN) környezetvédő szervezet figyelmeztetése szerint 2050-re a Föld jegesmedve-populációja a maihoz képest 70 százalékkal csökkenni fog, amennyiben a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folyik tovább – adta hírül az Independent.

A Norvég Északi-sark Kutató Intézet (NAI) tanulmányára támaszkodva elképzelhetőnek tartják, hogy egy évtizeden belül a nyári időszakban akár teljesen jégmentessé váljon az északi sarkkör írja a kitekinto.hu. Véleményüket a jégtakaró vastagságát és kiterjedését vizsgáló mérések adataiból elkészített előrejelzésekre alapozzák. A jegesmedvék jelenleg a szigorúan védett fajok közé tartoznak, mára a klímaváltozás elleni harc egyik legfontosabb szimbólumává váltak. Életben maradásukhoz nélkülözhetetlen a jég, mivel csak annak felületéről képesek vadászni. Dag Vongraven, az IUCN jegesmedvékkel foglalkozó bizottságának elnöke a következőket mondta: „Most van itt az idő, hogy tegyünk valamit a csökkenő jegesmedve-populáció érdekében. Amennyiben kudarcot vallunk a faj megmentése tekintetében, akkor a populációt a megtizedelődés veszélyének tesszük ki, és teljesen biztosan el fognak tűnni sok olyan területekről, ahol ma megtalálhatók.”

 
A jégtakaró zsugorodása az északi sarkkör teljes élővilágát veszélyezteti, hatása azonban a jegesmedvék esetében a leginkább szemmel látható. Mivel a tudósok az olvadásért az ember okozta klímaváltozást teszik felelőssé, a megoldást az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében látják. „A klímaváltozás által a világ fajaira gyakorolt káros hatások lassítása érdekében dolgoznunk kell a fosszilis tüzelőanyagokból nyert energiafogyasztás csökkentésén, valamint azon, hogy vezetőink komoly kötelezettségeket vállaljanak az üvegházgázok kibocsátásának csökkentése érdekében” – mondta  Simon Stuart, az IUCN fajok túlélését vizsgáló bizottságának vezetője.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.