A környezet- és a természetvédelem is feladata a Herman Ottó Intézetnek

A mezőgazdasági termelés mellett a környezet- és a természetvédelmet is érintik a múlt héten megalakult Herman Ottó Intézet döntéselőkészítő feladatai – mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, az intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A főigazgató kifejtette, hogy a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményeként július 1-től működő intézmény csak a nevében új: a korábbi Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet változtatja meg a nevét, feladatait – a vidékfejlesztés kivételével – megtartja. Ebbe az intézménybe beleolvad a Nemzeti Környezetügyi Intézet is.

Az intézet munkájáról szólva a főigazgató példaként említette a Natura 2000 természetvédelmi területeket, ahol mezőgazdasági termelés is folyik. Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, milyen gazdálkodás folyhat az ott lévő flóra és fauna megőrzésével, folyamatosan monitorozni, vizsgálni kell a területet, és az adatgyűjtés alapján javaslatokat tenni a döntéshozóknak – közölte.

Hozzátette, a klímaváltozás hatásainak felmérése és az alkalmazkodás “jó gyakorlatának” a kidolgozása a gazdálkodók számára szintén az intézet feladatai közé tartozik.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.