A környezetbarát áram már hazánkban is elérhető

Megújuló energiaforrások kiaknázásával termeli meg az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport a Zöld Tarifával vételezhető villamosenergiát. A tarifát választó fogyasztók így biztosak lehetnek abban, hogy áramhasználatukkal nem növelik a szén-dioxid kibocsátást, így a modern életvitelből adódó környezeti terhelést jelentősen csökkentik.

 A Zöld Tarifa hazánkban először az ELMŰ és ÉMÁSZ szolgáltatási területén mostantól bármely háztartás számára elérhető. A Zöld Tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport azért vezeti be, hogy növelje a megújuló energiaforrások szerepét az elektromos energia termelésére használt technológiák között: az új tarifával vásárolt energia megtermeléséhez nem használnak atomenergiát és fosszilis tüzelőanyagokat (szenet, olajat vagy földgázt) sem. A villamosenergia előállításakor használt nukleáris fűtőelem sem keletkezik, és a környezetet terhelő, az üveghatást fokozó égéstermékek sem kerülnek a légkörbe. „Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport hosszútávú stratégiájának kulcseleme a fenntartható energiagazdálkodás megteremtése. A Zöld Tarifa bevezetésével tulajdonképpen fogyasztóinkkal fogunk össze, hiszen lehetőséget biztosítunk számukra, hogy növeljék a megújuló energiaforrások részarányát és jelentőségét a hazai energiatermelésben.” – mondta el Dr. Kövesdi Zoltán, a Társaságcsoport igazgatóságának tagja.

 
A Zöld Tarifával elérhető villamosenergiát a Hernád folyó megújuló energiájának felhasználásával termelik meg egy mini vízerőműben. Ez az erőmű kisméretű a hazai hasonló létesítményekkel való összehasonlításban is: építésekor az eredeti természeti környezetet a lehető legkevésbé bolygatták meg és az erőmű működése semmiféle terheléssel nem jár a természeti környezetre nézve. A Társaságcsoport szakemberei fontos lépésnek tartják a Zöld Tarifa bevezetését: Magyarországon ez az első olyan lehetőség, hogy az ökotudatos életmódot folytatók áramhasználatukkal is csökkenthessék ökológiai lábnyomukat. A Zöld Tarifa megjelenése iparági szempontból is jelentős: hazánkban eddig a tisztán megújuló energiaforrásokon alapuló energiafogyasztást senki sem ösztönözte, viszont az ELMŰ-ÉMÁSZ közvetítésével mostantól – egy egyszerű tarifaváltással – bármelyik háztartás támogathatja a víz természetes energiájának hasznosítását.

erőmű
Az ELMŰ-ÉMÁSZ folyamatosan kutatja annak lehetőségét is, hogy az energiatermelésbe további megújuló forrásokat vonjon be. A Társaságcsoport munkatársainak reményei szerint a jövőben nem csupán ez a mini vízerőmű kap ilyen szerepet, de további víz- és szélerőművek is bekapcsolhatók lesznek az ország első tiszta áramot használó fogyasztói közössége energiaigényeinek kielégítésébe. Ennek köszönhetően az áramszolgáltató készül társadalmilag elkötelezett, környezettudatos nagyvállalati ügyfelei zöld energiával történő ellátására is.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.