A mediterrán étrenden élőknél lassabb a szellemi hanyatlás

A mediterrán étrenden élő idős embereknél lassabban következik be a szellemi hanyatlás – állapították meg amerikai kutatók.

A Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban mintegy 4 ezer, 65 év feletti ember étkezési szokásait és kognitív funkcióit vizsgálták a chicagói Rush Egyetem orvosi központjának munkatársai.
Mint Christine Tangney vezetőkutató elmondta, a követéses felmérésből kiderült, hogy a sok gyümölcsöt, zöldséget, olíva olajat, magvakat, halat és bort fogyasztó idős emberek jobban megőrizték szellemi képességeiket. A három évenként elvégzett értékelés során mérték a résztvevők szóemlékezetét és alapvető matematikai készségeit.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.