A megoldás a troposzférikus szélenergia

Massimo Ippolito olasz mérnök javaslata egy, a troposzférában (15 km magasság) telepített berendezéssel tervezi csökkenteni az energia költségeit.

Lehet, hogy a szél fellendíti az Alcoa cég sorsát. (Aiolus News) A Rómában benyújtott pályázati ajánlatok között, amelyet Portovesme település számára írtak k,i a Glencore és Klesch svájci cég mellett, érdeklődését fejezte ki Massimo Ippolito a Kite Gen Research di Chieri elnöke is. A 2007- ben megalakult Piemonte-i vállalat a troposzférikus szélerőművek, kifejlesztésével foglalkozik, ahol szofisztikált szenzorok által irányított óriási szárnyak helyettesítik a hagyományos turbinákat, amelyek felfogják a tengerszint feletti nagy magasságban fújó állandó szeleket. Az Ippolito által bemutatott projekt javasolja 1-2 szárnyas létesítmény telepítését, amely energiával tölti fel a termelő erőművet. „Nincs szándékomban a világ energiájának mágnása lenni: javaslatom nyitott minden lehetséges ipari partner, és minden olyan felhasználó számára, mint például az Enel – kommentálta javaslatát Ippolito. Ha egyszer megoldjuk az energetikai problémát, az bárki számára elfogadható lesz, számomra, a vállalatom számára, illetve az Alcoa számára is, amely elhatározhatja, hogy Portovesmében marad, és esetlegesen kibővítheti a projekttel a világban kiterjedt telepítéseit.” A terv egy 300 MW-os erőmű létrehozása a létesítmény mellé, amelyet részben a zöld tanúsítványok eladásából finanszíroznak. Mindazonáltal a javaslat mintha nem győzte volna meg teljesen a fejlesztési minisztériumot, amely a projektet állítólag „nagyon előzetesnek” minősítette.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Sztratoszféra.1/5-e a légnyomás 1/5 a tömegáram.Hogyan fixálják?Hülyeség.