A méret a szélerőműveknél is számít

A svájci Zurich Institute of Environmental Engineering tanulmánya megszilárdíthatja a hatalmas szélerőművek építésének trendjét.

 A tudósok megállapították, hogy minél nagyobb egy szélturbina, annál több zöldenergiát állít elő. A tanulmány az ACS’ journal Environmental Science & Technology folyóiratban jelent meg, írja az index.hu. A Marloes Caduff és kollégái által készített tanulmány szerint a kereskedelmi forgalomban üzemelő turbinák átlagos mérete tízszeresére nőtt az elmúlt harminc évben. 1980-ban még csak 15 méter volt az átlagos átló, mára ez körülbelül 150 méter. A legnagyobb szélkerekek átmérője ma már eléri 300 métert is. A tanulmány szerzői azt szerették volna megtudni, hogy a nagyobb turbinák hatékonyabbak-e. A kutatók kimutatták, hogy a nagyobb turbinák zöldebb energiát állítanak elő, két okból. Először is, a gyártóknak má rendelkezésükre áll a tudás, tapasztalat és technológia ahhoz, hogy nagy szélkerekeket építsenek, amelyek hatékonyak. Másrészt a jobb anyagoknak és tervezés fejlődésének köszönhetően ma már úgy növekedhet a turbinák mérete, hogy az annak otthont adó ház nem arányosan növekszik, így nem vesz el több helyet a környezettől, nem nehezebb szállítani. A szélenergia egyre fontosabb forrása az áramtermelésnek. Jelenleg világszerte a globális elektromosság-termelés két százalékát adja, de 2020-ra elérheti a tíz százalékot.

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.