A napenergia termelés húzóágazat lehet

Az elmúlt időszakban Németországban hihetetlen fejleményeknek lehettünk szemtanúi a napenergia terén: a napenergia-termelés mintegy 60%-kal nőtt 2011-ben, több napelemet telepítettek az elmúlt év decemberben, mint az USA egész évben, és az alternatív energia kitermelésének több mint a fele civil tulajdonban van.

Azonban ekkora fejlődési hullámnak sajnos kell, hogy legyen hátulütője is. Megdöbbentő hírként érhetett minket, hogy Németországban nemhogy túl keveset, de még túl sok energiát is termelnek – abban a tekintetben legalábbis, hogy a jelenlegi központi rendszer nem képes az összes összegyűjtött energia megfelelő elosztására és tárolására. Ennek orvoslására a német kormány csökkentette a kötelező betáplálási tarifát (Feed-in Tariff – FiT), azonban a mostani helyzetben úgy tűnik, hogy további csökkentésekre lenne szükség. Nem meglepő, hogy a német alternatív energia fölött heves politikai viták zajlanak, főleg a jövőbeli beruházásokról. A zöldenergia-kritikusok szerint a napenergia költségei radikális emelkedésbe fogtak és beárnyékolják az olcsóbb lehetőségeket. Viszont azt elfelejtik megemlíteni, hogy a fosszilis energiahordozókat hasznosító energiatermelő cégek általában externalizálják költségeiket, azaz igyekeznek bizonyos (főleg beszerzési és szállítási) folyamatokat külföldre helyezni.

A német környezettudatos energiatermelés mellett kampányolók szerint ez csak egy újabb lobbi a nem megújuló energiaipar részéről, hatalmuk megőrzése céljából. Akármelyik oldalnak is hiszünk, annyi bizonyos, hogy a német energiaiparban a megújuló energia igen fontos tényező lett. Viszont eredményes kihasználásához mindenképpen szükség van reformokra az energiaraktározás és energiaszolgáltatás terén.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.

Nincs hozzászólás

  1. üdv. nem tudom, hogy egyáltalán valaki elolvassa-e ezt a hozzászólást. Már több éve nagyon zavar , hogy a napenergia hátrányának az időszakosságot említik a legfőbb problémának . szerintem ez baromság, én 38 éves vagyok , de már legalább 15 éve arra várok hogy valaki előálljon azzal amit rég kitaláltam. TÁROLD EL A FÖLÖS ENERGIÁT. ez így egyszerűnek hangzik , pedig a megoldás még ennél is egyszerűbb. ja és mellesleg az a “legzöldebb”

  2. na és mi az az egyszerű megoldás?

  3. Már jó ideje van megoldás.A napelemnél a többlet energiát visszatáplálják a rendszerbe és megvásárolja az áramszolgáltató.Ilyen módon a napsütés mentes napokon is úgymond a napelem által megtermelt energiát használhatod (közvetve).Anyagilag legalábbis kompenzálva van a dolog.