A napenergiát is elszívja az olasz maffia

Elégedetlenek a gazdák Szardínián, hiszen bár a szigetet beborítják a megújuló energiát termelő erőművek, a munkanélküliség és szegénység továbbra is rendkívül nagy – írta a The Local hírportál.

A sziget, amelyen Olaszország második legnagyobb napelemparkja található, egyáltalán nem profitál a zöldtechnológiából. A megújulóenergia-szektort a kormány nagy összegekkel támogatja, aminek eredeti célja a helyi gazdák megsegítése, illetve az olasz és külföldi befektetők régióba vonzása volt. A zöldenergia-szektor ezért a válságot megelőzően virágzásnak indult, ám a kormányzati milliárdok az olasz maffiát is érdekeltté tették az ágazatban. A korrupció hamar felütötte fejét, különösen Szicíliában, amely több bűnszövetkezet és maffiacsalád otthona. Az elmúlt évek során a sziget több nap- és szélerőművét is lefoglalták a hatóságok, ám a maffia máig profitál a támogatásokból, annak ellenére, hogy nem folytat mezőgazdasági tevékenységet.

A lakosok többször is felszólaltak az ügyben, amely egyébként az egész országot érinti, hiszen a maffiának országszerte nagy érdekeltségei vannak a megújuló energia területén. Olaszország egyébként vezető hatalom a napenergia-termelésben, ami az ország fogyasztásának 7,5 százalékát fedezi. A bűnszervezetek azonban elnyelik a támogatásokat, a külföldi befektetők pedig nem forgatják vissza profitjukat Olaszországba. Az adófizetők ezért joggal elégedetlenek, hiszen az ő pénztárcájukból támogatja az állam a megújulóenergia-befektetéseket.

Tavaly az olasz kormány kénytelen volt csökkenteni a támogatásokat, miután egy háztartás már 94 eurót fizetett évente a zöldenergiák támogatására. Bár így az állami ösztönzők 6–25 százalékkal csökkentek (a napelem kapacitásától függően), a lakosság továbbra is elégedetlen. „Nem állíthatnak meg minket. Folytatjuk a harcot földünk megvédéséért” – mondta a Szardínián található Arborea polgármestere.

forrás: napigazdasag.hu

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.