A német környezetvédők az atomenergiáról való mielőbbi lemondást sürgetik

A fukusimai erőműbaleset után egyre élesebb a vita Németországban az atomerőművek jövőjéről és az atomenergia alkalmazásáról. A környezetvédő Zöldek a hét végén minden korábbinál radikálisabb javaslattal álltak elő, sürgetve, hogy 2017-ig – azaz a következő kormányzati ciklus végéig – minden német erőművet vonjanak ki a forgalomból.

A Zöldek – akiknek népszerűsége szinte napról-napra növekszik – a vasárnapi német lapokban nyilvánosságra hozott állásfoglalásukban felszólították az Angela Merkel vezette konzervatív-liberális kormányt arra, hogy tegye meg az előkészületeket mind a 17 németországi atomerőmű 2017-ig történő leállítására.
Ez túlmegy a környezetvédők korábbi követelésén, mindeddig ugyanis amellett voltak, hogy az erőműveket legkésőbb 2021-ig kell leállítani. A Gerhard Schröder volt kancellár vezette egykori szociáldemokrata-zöld kormány ezt tűzte zászlajára, amit az utána következő, Angela Merkel vezette nagykoalíció is magává tett. Merkel tavaly ősszel hivatalba lépett második, immár konzervatív-liberális kormánya azonban még 2010 végén úgy döntött, hogy az erőművek működésének idejét átlagosan 12 évvel meghosszabbítja.

A Japánban történt tragikus események azonban felülírtak mindent, és a kancellár elrendelte valamennyi erőmű biztonsági ellenőrzését, közülük a 7 legrégebbi működtetésének három hónapra történő felfüggesztését. Merkel ugyanakkor elutasította az atomerőművekről történő radikális lemondást, hangoztatva, hogy az atomenergia feladásáról csakis nagy körültekintéssel lehet dönteni. Szombaton tízezrek tüntettek több német városban az atomerőművek ellen, ami jelzi a lakosság hangulatát. Megfigyelők arra számítanak, hogy ez jelentősen befolyásolhatja a hétvégi szász-anhalti és a jövő vasárnap esedékes baden-württembergi, valamint rajna-pfalzi tartományi választások kimenetelét is. A Zöldek most előterjesztett, minden korábbinál radikálisabb követelésükkel a jelek szerint ezt a hangulatot is igyekeztek meglovagolni. Mint egyik vezetőjük, Jürgen Trittin parlamenti frakcióvezető vasárnap kijelentette: a mostani választásokon a szavazók arról mondanak véleményt, hogy Németországban meddig tartson az “atomkorszak”. Szakértők szerint az atomerőművekről 2017-ig történő lemondás technikailag keresztülvihető. A kérdés csupán, hogy mindez Németország érdekében áll-e – tették hozzá.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.