A palesztinok egymilliárd dolláros energiaüzletről tárgyalnak Moszkvával

Egymilliárd dolláros energiaüzletről tárgyal Moszkvában a csütörtökön négynapos látogatásra érkezett Mahmúd Abbász palesztin elnök, értesült a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap.

Abbász csütörtökön Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket a nagyszabású megállapodásról, amely a gázai partoknál lévő földközi-tengeri földgázvagyon kiaknázását is tartalmazza. A Gazprom nevű orosz gázkitermelő óriásvállalat harminc milliárd köbméter földgáz kitermelését tervezi a palesztin partoknál az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint. Ugyanakkor az orosz Technopromexport egy olajüzletet tervez a ciszjordániai Rámalláhban. Egyelőre nem világos, hogy mennyire előrehaladottak a tárgyalások Oroszország és a Palesztin Hatóság között. Moszkva a szovjet időkben a palesztinok szoros szövetségese volt, de a Szovjetunió összeomlása után lazábbá váltak kapcsolatai a palesztin vezetéssel. Abbász látogatása során találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és számos politikai és vallási vezetővel.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.