A Skótok is a napelemre tesznek

Edinburgh azt tervezi, hogy a köztulajdonban lévő épületekre – szerte a skót fővárosban – napelemeket szereltet, közösségi finanszírozásban.

Az ok egyszerű: csökkentenék a szmogot a városban, és az iskolákat (meg persze a tanács épületeit) olcsó áramhoz juttatnák. A mi kormányunk szemével nézve mindez persze úgy is olvasható, hogy a skótok (is) megkattantak. Az edinburghi városi tanács azt tervezi, hogy a városi tulajdonban lévő épületek tetejére napelemek telepítését engedélyezi. Ez lehet a legnagyobb közösségi tulajdonú városi megújulóenergia-projekt az Egyesült Királyságban, melynek eredményeként középületek, iskolák, szabadidős és közösségi központok tetején jelennének meg a szolárcellák a következő években.

“Ez fantasztikus hír Edinburgh számára, mert hosszú távú környezeti, társadalmi és gazdasági előnyöket jelent a városnak” – kommentálta a hírt a ClickGreennek Adam McVey, a főváros közlekedési és környezetvédelmi tanácsosa. Hozzátette: a közösségi finanszírozás mint megoldás ráadásul lehetővé teszi, hogy a helyi emberek tudatosabban vegyenek részt a zöldebb, fenntartható környezet kialakításában.

A közösségi projekt financiális oldalról úgy néz majd ki, hogy a szervezetek és magánszemélyek – akik szeretnének befektetni – részvényeket fognak kapni, ami után az ECSC (Edinburgh Community Solar Cooperative – Edinburghi közösségi Napelem Szövetkezet) éves kamatot fizet. A részvények értékesítéséből pedig az ECSC elkezdi a zöldenergia-rendszerek telepítését. Lang Banks, a WWF Scotland igazgatója szerint a városi tulajdonra telepíteni a napelemeket okos lépés, amit azonban minél több ingatlantulajdonosnak is követnie kellene, mivel az így elérhető energiapotenciál óriási – nem utolsósorban azért, mert a jelenlegi kihasználtsági szint meglehetősen alacsony.

Skóciában több mint 35 ezer lakás és 600 üzlethelyiség van napelemtáblákkal felszerelve, de mindezek közül Edinburghban csak alig több mint ezer ilyen található. A WWF Scotland legfrissebb, áprilisban végzett felmérése szerint az átlagos skót fővárosi otthon fény- (illetve: világítás) és villamosenergia-igényének 113 százalékát képesek volnának megtermelni, illetve becslések szerint a napkollektoros melegvízpanelek az átlagos háztartás melegvíz-szükségletét is kielégíthetnék.

A skót főváros 2020-ra kitűzött célja leírva is elképesztő: Edinburgh szén-dioxid-kibocsátását 5 év alatt 42 százalékkal csökkentenék – jelentős mértékben a napelemprojektekre támaszkodva.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.