Egyáltalán nem meglepő, elvégre rövidesen választások lesznek Németországban, és a minél több választó megnyerése szinte minden más megfontolást felülmúl.

A szélenergia sem igazán zöld?

Egyáltalán nem meglepő, elvégre rövidesen választások lesznek Németországban, és a minél több választó megnyerése szinte minden más megfontolást felülmúl.

Maga a kancellár jelentette be: le az atomenergiával Németországban! Üzemidőt nem hosszabbítanak, és tíz éven belül sorra zárják be az erőműveket írja a metropol.hu. Többé-kevésbé érthető is a fellépése, hiszen mostanság az atomenergia sokakat megfélemlít a japán tragédia miatt, ennek nyomán pedig a német tartományokban máris arattak a zöldek. A szövetségi kormány tehát hasznosnak vélt lépéseket tesz feléjük. No jó, de aztán vajon honnan lesz majd elegendő villamos energiájuk a németeknek? Kész a válasz: megújulókból, elsősorban szélből. Kétségtelen, hogy már ma is Németország a világ éllovasa a szélenergia hasznosításában. Nekik könnyebb a helyze­tük, mint nekünk, például ott a hosszú tengerpartjuk, ahol nemcsak a szárazföldre, hanem a sekélyebb vizekbe is telepíthetnek óriási szélrotorokat, és itt a szél is többé-kevésbé egyenletesen fúj. A napsugárzás hasznosítása is ígéretes lehet, terjednek a kollektorok a házak tetején. Biztató jövő, egyenes, széles utakon menetelhetünk, állítják a politikusok. Látszatra igen. Csak éppen mély kátyúk sora rejtőzik ezen az úton.

 
Mert lehet-e tíz év alatt annyi alternatív energiatermelő egységet építeni, amennyi kiválthatja nemcsak a jelenlegi teljesítményeket, hanem jóval többet, mert az igények folyamatosan nőnek? Rendelkezésre áll-e az óriási beruházási tőke, még egy olyan gazdag országban is, mint Németország, egyfelől az újak létesítéséhez, másfelől az atomerőművek biztonságos leszereléséhez? Ha ráadásul tömeges megrendelések érkeznek szélrotorok telepítésére, az bizony erősen felhajtja az árakat. Nem kisebb probléma az infrastruktúra, az új vezetékek, elosztó és irányító rendszerek építése, bővítése. Kellenek új kiegyenlítő létesítmények, például szivattyús tározók, és a költségük nem két fillér. Ahogyan az atomerőművek leszerelése is rettentően nagy pénz, és nem is egyszerű műszaki feladat. És mit szólnak mindehhez a zöldek? Mert a szélerőműveknek is vannak kedvezőtlen környezeti mellékhatásaik (zajosság, egészségre káros infrahangok, madárpusztulás stb.). Máris készülhetnek újabb demonstrációkra.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.

Nincs hozzászólás

  1. Csókoltatom a zöldeket.Nekik semmi nem felel meg a világon.Ideje lenne ha már a MÁSVILÁGON lennének.Ott világíthatnak gyertyával.Lóval közlekedhetnek.Füst jelekkel telefonálhatnak.Esténként körbe ülhetik a tüzet és nézhetik egymást.Néha lenéznének a Földre és sóhajtanának,hogy mégse kellet volna minden modernizálásba bele UGATNI.