A szélerőművek még csak érdeklődnek a közös kockázatvállalás iránt

Van érdeklődés a szélerőműveket üzemeltetők részéről közös kockázatkezelési szerződések iránt, de a novemberben megkötött első szerződés óta nem kötött továbbiakat a villamosenergia-ipari rendszerirányító Mavir Zrt. – mondta el Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója az MTI-nek.

A társaság tavaly novemberben kötötte meg az első ilyen szerződést Hungarowind Kft.-vel, amely akkor került a Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonába. A nyolc szélkereket üzemeltető cégé az összes magyarországi szélerőmű-kapacitás mintegy 18 százaléka, 23 megawatt.
A közös kockázatkezelésre azért van szükség, mert a magyar villamosenergia-rendszer meglehetősen rugalmatlan, a beépített mintegy 9.200 megawatt áramtermelő kapacitásnak mindössze egyharmada szabályozható. Márpedig ha fúj a szél, és termelnek a szélkerekek, ezt az áramot a Mavirnak kötelező átvennie, ráadásul a jogszabályban meghatározott “támogatott” áron. A szélenergia sajátossága a kiszámíthatatlan termelés, ami felboríthatná a pillanatonként változó fogyasztás és termelés egyensúlyát. Ezért a szélerőművek üzemelésekor más erőművi kapacitásokat kell átmenetileg visszafogni, azaz leszabályozni, aminek költsége van. Ez természetesen megjelenik a végfelhasználói árban is.

Tari Gábor magyarázata szerint a közös kockázatvállalás érdekeltté teszi a szélerőművet abban, hogy leállítsa szélkerekeit, ha erre a villamosenergia rendszer egyensúlya miatt szükség van. A kieső bevételt ugyanis a Mavir kompenzálja.
Az energiahatóság, a Magyar Energia Hivatal tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 200 megawatt a megépített szélerőmű kapacitás abból a 330 megawattból, amire korábban engedélyt adott. Az energiahivatal nemrégiben írt ki új pályázatot  410 megawatt szélerőmű kapacitásra.
A villamosenergia-rendszer optimális működéséhez, legalább 1.000 megawatt 15 percen belül igénybe vehető áramtermelő kapacitásra lenne szükség – mondta Tari Gábor. Hozzáfűzte:  az import miatt a rendszert szabályozni képes áramtermelő blokkok egy része mindig üzemen kívül van.

Az MVM csoport a rendszer rugalmasságát jól szabályozható erőmű építésével is segíti. A korábbi tájékoztatás szerint a Bakonyi Kombiciklusú Kft. a  villamosenergia-rendszer rugalmasságát javító, jól szabályozható erőművet épít 2010 végéig.  A kétszer 58 megawatt teljesítményű áramtermelő társaságban az MVM 50,1, a Demján Sándor nevével fémjelzett Euroinvest pedig 49,9 százalékban tulajdonos.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.