A szélerőművek melegebbé teszik a helyi időjárást

Texasi tudósok szerint a szélerőművek megváltoztatják a helyi időjárási viszonyokat, megemelik a földközeli éjszakai hőmérsékletet. Műholdas adatokat használtak felfedezésük bizonyítására. Az adatokból kiderült, hogy a szélerőművek környékén melegebb van, mint a környező területeken.

Az erről szóló tanulmányt a Nature Climate Change lapban publikálták, az eredmények egy 2010-es kisebb tanulmány adatait bizonyították, írja az index.hu. A tudósok azt gondolják, hogy a turbinák lenyomják a meleg levegőt a talaj felé. A kutatást Texasban végezték, ahol nagyon sok szélerőművet telepítettek a kétezres évek közepén. 2003-ban még csak 111 szélerőmű volt az amerikai államban, hat évvel később már 2325. Azóta az egész régióban emelkedett a hőmérséklet, de a szélerőművek környékén a leginkább. A kutatók már okokat is kerestek, mint például az élővilágban történt változások, de ezek túl kicsik voltak ahhoz, hogy jelentős változást okozzanak a hőmérsékletben.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.

Nincs hozzászólás

  1. Szerintem meg tul sok az olajerdekeltseg Texasban. Hasonlo problemakrol hallottunk mar pl. “a madarak megijednek tole” ” rontja a varoskepet” (a pusztaban). Meg fogjuk erni hogy a globalis felmelegedest is raverik a szeleromuvekre.