A sztrájk és a szmog esete

Ma megmozdult a levegő Budapesten, így a hétvégén várhatóan nem kell elrendelni szmogriadót. Demszky állásfoglalást kér arról, jogszerű-e a sztrájk szmogriadó esetén.

Javult a főváros levegője, csökkent a káros anyagok szintje, ezért előreláthatólag nem lesz szmogriadó a hétvégén – tájékoztatott ma az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szálló por és a nitrogén-dioxid koncentrációja jelentősen csökkent. A szálló por szintje csak néhány helyen haladja meg az egészségügyi határértéket, de sehol sem éri el a tájékoztatási küszöbértéket.

A meteorológus tájékoztatása szerint ma helyenként felszakadozik a felhőréteg és kisüt a nap, melynek hatására megmozdul a városban a levegő, a légmozgás pedig csökkenti a szennyeződés mértékét. A következő napokban tovább javulhat a levegő. A hétvégén várhatóan újra beborul; légmozgás továbbra sem várható, ezért a jövő héten megint romolhat a főváros levegője.

Ha két napig a tájékoztatási küszöbérték felett van legalább három helyen valamelyik káros anyag szintje, akkor elrendelhetik a szmogriadó enyhébb változatát. Ha szennyezés mértéke tovább nő, és eléri a riasztási küszöböt, a főpolgármester közlekedési korlátozást rendel el. A szálló por koncentrációja tegnap még majdnem minden mérési ponton meghaladta az egészségügyi határértéket a fővárosban. Más káros anyagok koncentrációja lényegesen alacsonyabb volt.
Levélben kér állásfoglalást Demszky Gábor főpolgármester az állampolgári jogok és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosától, valamint az igazságügyi, az egészségügyi és a környezetvédelmi minisztertől arról, hogy mikortól nincs helye a BKV-sztrájknak szmogriadó idején – közölte ma a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

A közleményben emlékeztetnek arra: a szmogriadó riasztási küszöbértéke a jogszabály szerint “a légszennyezettség azon szintje, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az emberi egészséget, és amelynél azonnali beavatkozást kell tenni”. Az egyik ilyen azonnali beavatkozás Budapesten a gépkocsi-használat korlátozása úgy, hogy a főváros közigazgatási területén páratlan napokon csak a páratlan, páros napokon pedig csak a páros számjelű járművek közlekedhetnek.

A közlemény szerint a rossz levegőminőség az egész Kárpát-medencében a jelenlegi kedvezőtlen légköri helyzettel van összefüggésben, ugyanakkor a BKV-sztrájk miatt a városban jelentősen – egyes főútvonalakon 30 százalékkal – növekedett a személyautók használata, ami közvetlen összefüggésbe hozható a szmoghelyzet további romlásával. Mint írták, a levegőtisztaság védelme érdekében meghozott uniós és hazai jogszabályok egyaránt abból indulnak ki, hogy az emberi egészségre veszélyes mértékű légszennyezettség elhárításának egyik legfontosabb eszköze az egyéni közlekedés korlátozása, mert így csökkenthető hatékonyan a károsanyag-kibocsátás.

A jogszabály értelmében az önkormányzatok ilyenkor arra szólítják fel a lakosokat, hogy a közösségi közlekedést vegyék igénybe – írták, megjegyezve, hogy a jogalkotó abból indult ki, hogy az egy utasra jutó légszennyezés még egy korszerűtlen busz esetén is kisebb, mintha ugyanannyian autóba ülnének. Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a sztrájk idején a közösségi közlekedés alternatívája nem áll fenn, ugyanakkor a sztrájkról szóló törvény kimondja: “nincs helye sztrájknak, ha az az életet, az egészséget, a testi épséget vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, vagy elemi kár elhárítását gátolná.”

A szmogriadó-tervben foglalt korlátozásokat a jogszabály szerint a szmoghelyzet súlyosságának, valamint a meteorológiai előrejelzésnek a figyelembevételével az egészségügyi államigazgatási szerv, a közlekedési hatóság, valamint a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség véleményének kikérésével kell elrendelni. Ezért a főváros vezetése arra kéri Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, Fülöp Sándort, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosát, Forgács Imre igazságügy-minisztert, Székely Tamás egészségügyi minisztert és Szabó Imre környezetvédelmi minisztert, hogy soron kívüli foglaljanak állást arról: mikortól nincs helye a BKV-sztrájknak szmogriadó idején.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.