A tegnapinál is pusztítóbb vihar érkezhet

120 km/h feletti, orkán erejű szél, és jégeső, néhol 4-5 centiméter átmérőjű jég is előfordulhat.

A met.hu portál vasárnapi előrejelzése szerint napközben többfelé várható zivatar, jégeső, felhőszakadás, és viharos széllökés kíséretében. Délután és este a Dunántúl délkeleti részén, az Alföldön és északkeleten heves zivatarok kialakulására kell számítani, amelyekhez 90 km/h-t meghaladó szél, jégeső és rövid idő alatt 30-50 mm csapadék társulhat. Az Alföld középső területein és a Tiszántúlon szervezett zivatarrendszer is kialakulhat, így ebben a térségben kiemelt kockázata van a zivatarokat esetlegesen kísérő orkán erejű (120 km/h fölötti) szélnek és a nagyméretű (akár 4-5 cm-nél nagyobb átmérőjű) jégnek.  Hétfőn már csak szórványosan valószínű zivatar, legkisebb eséllyel északnyugaton – írja a met.hu. A déli, délkeleti megyékben viszont heves zivatar hétfőn is várható, felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel – olvasható a portálon.

Hatalmas villámokkal és jégesővel csapott le a vihar este az ország több megyéjében és a fővárosban. Az erős szél elmaradt, inkább a jégeső és a villámcsapások okoztak kárt. Országosan 21 helyre kellett vonulniuk a tűzoltóknak, ezek közül négy volt jelentősebb – mondta a Kossuth Rádiónak Petróczi Tímea, a katasztrófavédelem szóvivője.
Budapest 12. kerületében egy háromszintes épület tetejébe csapott villám, Ecseren egy lakóépület tetőszerkezete égett le, Balmazújváros külterületén egy birkahodályba csapott villám, Pilisszentivánon pedig egy gázcsap kapott lángra a villámtól – sorolta.

A heves jégesőt és villámlást egy úgynevezett szupercella okozta, amelynek kialakulásához most kedvez a légkör. A szupercella egy olyan speciális zivatarfelhő, amely forgómozgást is végez. Ebből akár tornádó is kialakulhat, de most inkább villámlás és jégeső volt a jellemző – mondta Reisz András meteorológus. A szupercella sokáig élhet, akár több órán keresztül, és nagyobb területeket is érinthet, tarolhat le viharos széllel és nagyobb méretű jéggel.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.