A tengeri szélenergia az európai szükségletek négyszeresének lenne elegendő

Egy nappal azután, hogy Spanyolország is beindította első tengerre telepített szélerőművét a Kanári-szigeteken, e szektor újabb szenzációs lehetőségeiről adott ki jelentést az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA)

A Deep Water című jelentésben az EWEA nem kevesebb állít, minthogy a kontinens vizeinek olyan szélpotenciálja van, amely az európai energia-szükségleteknek négyszeresére lenne elegendő, és ehhez különösen az Északi-tenger partvidékének kapacitását kellene a jelenleginél jobban kihasználni.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy az új off-shore szélerőműveknél előnyben kell részesíteni a lebegő turbinákat, amelyeket könnyebb rugalmasan telepíteni, mint azokat, amelyeknek talapzatát lefúrják a tengerfenékre, és az előbbiek inkább használhatók a mélyebb vizek felett, ahol a széljárás is erősebb, mint közvetlenül a partok mellett.

Európa jelenleg 5 GW off-shore szélenergia-teljesítményt mondhat magáénak, ebből 3,3 GW-ot a brit vizekre telepítettek. Az EWEA szerint 2030-ig akár a 150 GW működő kapacitás elérése sem lehetetlen, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.