A világ legkörnyezettudatosabb épülete

Kétrétegű homlokzatával, házi szemétégetőjével, adiabatikus fűtési-hűtési rendszerével a Co-op kereskedelmi vállalat új manchesteri irodaháza minden eddiginél magasabb BREEAM minősítést ért el.

A 3DReid építésziroda tervei alapján elkészült One Angel Square cégközpontot a világ legkörnyezetbarátabbjának titulálták, miután az eddigi legjobb, 95,16 %-os eredménnyel zárt a rendkívül sokrétű és szigorú követelményeket megfogalmazó BREEAM minősítési rendszerben, írja a tervlap.hu. A 45 ezer négyzetméteres épület a legnagyobb irodaház Manchesterben, tervezéséhez a legkorszerűbb BIM technológiákat alkalmazták. „Az az általános vélekedés, hogy igazán fenntartható épületek létrehozása drága és nehezen megtérülő beruházás. A One Angel Square projekttel sikerült bizonyítanunk, hogy csapatmunkában intelligenciával és meggyőződéssel még regionális piaci feltételek között is lehet életképes irodaépületet tervezni, mely minimalizálja a keletkezett hulladékot, a költségeket és a környezeti hatást – mondta a 3Dreid projekt igazgatója. – Remélem példaértékű lesz, melyet mások majd leköröznek.”

Az épület számos korszerő környezetbarát technológiát alkalmaz, így többek között házi szemétégetővel, adiabatikus fűtési-hűtési rendszerrel*, esővíz és szürkevíz kezelő rendszerrel is rendelkezik. Az épület a 10 év átfutási idővel tervezett 8 hektárra kiterjedő „Noma” projekt első eleme, melynek eredményeként Manchester városközpontjának északi részén vegyes használatú, irodákat, lakóházakat és szabadidős funkciókat is magába foglaló új negyed jönne létre.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.