A világ legnagyobb vízi szélturbinája

Norvégiában fogják kifejleszteni azt a prototípust, amely a Föld legnagyobb szélenergiáját fogja generálni.

Ahogy a fosszilis tüzelőanyagok rohamosan fogynak és az éghajlatváltozás egyre nagyobb veszélyt jelentenek, addig a kutatók az egész világon új és hatékony megoldást keresnek az energia előállítására. A szélenergia lehet az egyik legígéretesebb alternatív energiaforrás. Norvég tudósok jelenleg is világ legnagyobb szélturbináján dolgoznak. A tudósoknak nem volt elég, hogy a legnagyobb szélturbinát fejlesztették ki, ennek tetejében még úszik is, sőt a világon ez lesz a legerősebb turbina.

Egyetlen úszó turbina képes lesz 10 megawatt energiát termelni, amely 2000 lakást fog ellátni energiával. Ezek a számok azt is jelentik, hogy háromszor erősebb lesz a szélturbina, mint amilyenekkel napjainkban találkozhatunk.
Az úszó tervezésnek köszönhetően sokkal nagyobb előnye van a többi szélenergia generátorokhoz képest, mivel a készüléket a mélyebb vizekben is lehet hasznosítani. A szélturbina generátor a tengerfenékhez van rögzítve egy cső és egy horgonyos szivattyú által. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a turbina 5-8 fokos szögben elfordulhasson, ami által minden irányból érkező szelet villamos energiává tud átalakítani.

A munkálatok 2011-ben fognak befejeződni. A prototípus összköltsége várhatóan 67,5 millió dollárba fog kerülni. Ha minden rendben megy, akkor először Oeygadenben, Délnyugat-Norvégiában fogják először kipróbálni. Ha a kivitelezés megfelelő, akkor a cég amely a gyártásért felelős (Sway, Norvég Vállalat) tengerészeti prototípusokat fog tesztelni.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.