A wifi zavarja az időjárás-előrejelzést

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012 első felében több esetben intézkedett a zavaró rádiós eszközök miatt.

Az Egyesült Államokból magánúton behozott házi telefonok, a hazai mobilok használatát, más eszközök a meteorológiai radarok működését zavarhatják össze. A problémás berendezéseket ki kell vonni a forgalomból. A nem megfelelően működő, elektromágneses teret generáló elektromos eszközök nemcsak használóikra lehetnek ártalmasak, de működésük közben zavarhatják a közelben lévő készülékeket is. A felhasználók védelme és más berendezések biztonságos működése érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mérőszolgálati és piacfelügyeleti munkatársai folyamatosan ellenőrzik a forgalomba kerülő elektromos eszközök működését. Az NMHH laboratóriumának szakemberei idén augusztusig 167 rádiós és elektronikus hírközlési eszköz, illetve egyéb elektromos jelet kibocsátó berendezés típust ellenőriztek – derül ki az NMHH sajtóközleményéből. A szakemberek figyelme a babafigyelőktől kezdve a házi csiszológépeken, telefonkészülékeken át a vezeték nélküli hálózati eszközökig és a házi gyalugépekig minden olyan eszközre kiterjed, ami egy háztartásban megtalálható lehet. A 167 bevizsgált eszközből 29 nem ment át a vizsgán, azaz valamilyen módon zavarta a környezetében lévő berendezések működését. Találtak rendellenesen működő időjárásjelző-órát, játékhelikoptert, távirányítót, vezeték nélküli csengőt, de fennakadt a rostán egy szúrófűrész is. A rendellenesen működő eszközök leggyakrabban a rádiók és a televíziók működését zavarják, de az is gyakran előfordul, hogy a rosszul szerelt távirányítható eszközök okoznak zavart egymás működésében; a garázskapu távirányítója például a szomszéd autó központi zárját teheti működésképtelenné.

Tiltólistán az amerikai házi telefon
A mérőszolgálat zavarvizsgáló szakemberei csak Budapesten és körzetében 56 vezeték nélküli eszköznél észleltek nagy jelentőségű káros zavarkeltést. Az otthoni internetezéshez is használt, hibásan működő berendezések a meteorológiai radarok számára fenntartott 5,6 GHz-es frekvenciasávban zavarták lokátorok működését. A jelenség a radarok képernyőjén téves előrejelzést produkált, azaz a radar olyan helyeken jelzett felhőket vagy éppen jégesőt, ahol a valóságban sütött a nap. A hatóság munkatársai 92 esetben intézkedtek amerikai gyártású, vezeték nélküli, úgynevezett DECT-telefonok miatt. Az általában ajándékba kapott házi telefonok a környéken használt mobiltelefonok zavartalan vételét akadályozták vagy rontották a szélessávú internetszolgáltatás minőségét. Az ilyen készülékek használata Európában, így Magyarországon is tilos. Az NMHH munkatársai minden esetben elrendelték a hibásan működő, illetve tiltott berendezések működtetésének beszüntetését. Az NMHH a szabványtól eltérő berendezések esetében arra kötelezheti az eszköz gyártóját, hogy a biztonságos működés érdekében termékét tegye a szabványoknak megfelelővé, de szükség esetén megtilthatja az eszköz forgalmazását, és elrendelheti a piacról történő kivonását is.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.