Acélcsarnok: egy fenntarthatóbb opció

Egyre több megvalósult épület adja annak egyértelmű jelét, hogy egy acélcsarnok az elterjedt ipari és mezőgazdasági funkción kívül sokkal többet tud. Milyen opciókat vehet fontolóra egy telephely kialakításba vagy bővítésbe beruházó vállalkozás, ha nem csupán a költséghatékony építkezés, de a későbbi energiahatékony működtetés is szempont? Nézzük, miért fenntartható választás egy acélcsarnok!


Az elmúlt évek intenzíven emelkedő alapanyag- és energiaköltségei nehezítő tényezőként jelentek meg az építkezést érintő beruházások tervezésében a költségek oldalán. Minden gazdasági, ipari területen megjelent az energiatakarékos, költség- és időben is hatékony megoldások iránti igény, amely a telephelyfejlesztési, épületberuházási törekvéseket is jelentős mértékben érinti. Ennek hatására egyre népszerűbb építkezési forma a könnyűszerkezetes acéltechnológia, amely a kivitelezhetőség gyorsasága mellett környezetkímélő megoldást nyújt, ha az építmény elemeinek gyártását, szállítását, összeállítását, illetve későbbi üzemben tartását vizsgáljuk.

 

Gyorsan épül a sokoldalú és igényre szabható acélcsarnok 

A könnyűszerkezetes, hidegen hengerelt acéltechnológiás építkezés rövid idő alatt kínál kompakt megoldást, számos energiamegtakarítási kiegészítő lehetőséggel. A Magyarországon közel 32 éve jelen lévő Frisomat acélépületei rendkívül széles körben fedik már most le az építkezési igényeket – legyen szó kereskedelmi, mezőgazdasági vagy éppen irodai funkcióról -, a rugalmas alakíthatóságnak, tervezhetőségnek köszönhetően az acélcsarnokok felhasználási módja is sokoldalú. Azonban bármilyen területen tevékenykedő vállalkozásra igaz, hogy a mindennapi üzemeltetéshez és munkafolyamatok ellátásához nagy mennyiségű villamosenergia szükséges. A példaként felhozott gyártó acélcsarnokai ilyen szempontból is kínálnak előnyöket.  

Erőforrás-takarékos gyártás és hosszú élettartam – ez is az acélcsarnok!

A Frisomat csarnokok egyik jellegzetessége, hogy acélszerkezetük hideg megmunkálással készül, ebből adódóan átlagosan 30%-kal kevesebb nyersanyag szükséges az elemek előállításához. Ugyanakkor a cég gyártási irányelvei is környezetbarát megközelítésűek: a méretpontos gyártás és az előre furatolt kivitelezés segít elkerülni a felesleges hulladék termelését, mind a gyártási folyamat, mind maga az építkezés alatt.

A környezetet védő hozzáállás és vállalati magatartás abban is tükröződik, hogy a Frisomat észszerű, felesleges távolságoktól mentes logisztikai rendszert működtet, illetve a gyártósor villamosenergia-igényét már legalább 50%-os arányban napenergia segítségével fedezi.

„Meggyőződésünk, hogy a hosszú távon is hatékony termelés alapja az erőforrások optimalizált használata, a zöld megoldások beépítése a vállalati infrastruktúrába, azonban ezek a törekvések folyamatos fejlesztést is igényelnek, ahhoz, hogy az üzemeltetési költségek stabilan csökkenthetőek legyenek.” – jegyezte meg Raport László, a Frisomat Magyarország ügyvezetője.

Napelemet a tetőre

Az acélcsarnokok általában nagy felületű és masszív tetőszerkezete alkalmas napjaink egyik legalapvetőbb energiahatékonyságot növelő kiegészítőinek, a napelemek telepítésére. Nincs ez másként a Frisomat rugalmasan igényre szabható és időtálló épületmegoldásai esetén sem. 

Amennyiben az acélcsarnok új épületberuházás, úgy az első egyeztetésektől érdemes a négyzetméterenkénti súlyterhelést a szolár panelekhez igazítani.  A Frisomat fontos célkitűzése, hogy könnyűszerkezetes épületeik a közeljövőben standardizáltan alkalmasak legyenek a szolár panelek átlagsúlyának teherbírására. Korábban épült acélcsarnokok esetében szintén megoldható a telepítés, azonban ilyen helyzetben fontos és a biztonság érdekében indokolt az előzetes statikai vizsgálat, amellyel meghatározható a kiegészítő merevítések és tartóoszlopok installálásának szükségessége.

A Frisomat cégcsoport magyarországi szakértő csapata az épületek átadása után is, szükség esetén tanácsadással rendelkezésre áll a megújuló energiafelhasználást célzó beruházások utólagos elvégzéséhez.

 

A technológiáról és épületekről bővebb információ ide kattintva érhető el

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.