Áder: mintául szolgál a megújuló energiapark Fóton

Mintául szolgáló, követendő példának nevezte Áder János köztársasági elnök a fóti Lovasterápiás és Oktató Központban szerdán átadott Élhető Jövő Parkot.

Az intézmény világítását, fűtését alternatív energiával oldják meg, ezeket a berendezéseket különböző cégek ajánlották fel adományként.

Áder János szerint ez a fajta összefogás civil szervezetek, nagy és kisebb hazai, valamint itt megtelepedett külföldi gyárak jó szándékú közreműködésével jöhetett létre. Az államfő úgy fogalmazott, hogy a beruházás a társadalmi összefogás eredménye.

A köztársasági elnök a park bejárását követően az MTI-nek elmondta: a 21. század alternatív energiával kapcsolatos fejlesztései – napkollektorok, szélerőmű, a levegő hőjét felhasználó, fűteni, hűteni képes hőszivattyú és egy mikro vízi erőmű – üzemelnek a parkban, ezek képesek a központ éves energiaszükségletét megtermelni.

Hozzátette: a berendezéseket oktatási célokra is használhatják, az idelátogató középiskolások, egyetemisták a gyakorlatban ismerkedhetnek a környezetbarát technológiákkal.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által létrehozott oktatóközpontban a mentálisan, vagy fizikailag sérült gyerekek fejlődést, az önmagukról való gondoskodás megtanulását segítik lovasterápiával.

“Ez a fajta terápia olyan, a Pető Intézetéhez hasonló eredményeket ért már el, amely a nemzetközi szakma előtt is tekintélyt vívott ki” – hívta fel rá a figyelmet Áder János.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének ügyvezető alelnöke elmondta, az 1,5 hektáros lovasterápiás központot 16 éve egy volt szeméttelep helyén alakították ki, jelenleg 140 gyermekkel foglalkozik a speciálisan kiképzett oktatógárda. Mindezt a civil szervezet finanszírozza, adományokból, önkéntes adakozásokból. A központban létrehozott Élhető Jövő Park berendezéseivel az évi nyolcmillió forintos energiaköltség megtakarítható, ebből az összegből további rászoruló gyerekeket vonhatnak be a lovasterápiás programokba.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.