Albert herceg a hibrid Lexust választotta

Házasodott II. Albert monacói herceg, s mivel őfelsége elkötelezett környezetvédő, az esküvői limuzin csakis környezettudatos jármű lehetett. A 21. századi esküvői hintót a Lexus alkotta meg.

Valamiért szeretjük az uralkodói esküvőket; úgy tűnik, az emberekből a huszonegyedik században sem veszett ki a romantikus lény. Sőt az autógyárakban is lappang még némi érzelem, hiszen II. Albert monacói herceg esküvőjére a Lexus különleges autót alkotott a Lexus LS600h nyújtott tengelytávú kiviteléből. Nem véletlen a választás, hiszen őfelsége elkötelezett híve a környezetvédelemnek: öt évvel ezelőtt létrehozott alapítványa jelenleg több mint 150 fenntarthatósági projektet támogat világszerte, a hercegség hosszú távú politikai stratégiájában pedig kiemelt szerepet szán a fenntartható mobilitás megvalósításának. Az autó tehát adott volt, már csak a megfelelően exkluzív átalakítást kellett kitalálni. A kabrió kézenfekvő, klasszikus megoldás lehetne, ám a vászontető és a mozgató mechanizmus, valamint az elengedhetetlen merevítések jóval nagyobb tömeget és óhatatlanul rosszabb aerodinamikát eredményeztek volna – egy környezettudatos autó esetében pedig egyik sem elfogadható kompromisszum. Ezért megmaradt a zárt tető, ám hogy az ifjú pár mégis zavartalanul integethessen az ünneplő sokadalomnak, gigantikus, átlátszó kupolára cserélték az acél szerkezetet.

lexus
A munka három fázisban zajlott. Miközben egy helikopterek és vadászrepülőgépek kabinjainak gyártására szakosodott, francia üzem 8 mm vastag polikarbonát lemezből elkészítette az egyetlen darabból álló, mindössze 26 kilós héjat, a belga Carat Duchatelet karosszériaépítő műhely nekilátott az autó átalakításának. Először apró darabjaira szedték a Lexust, levágták C-oszlopát és a tetőlemez hátsó traktusát, majd a kritikus pontokon karbon és kevlár elemekkel megerősítették, végül a végső összeszerelés előtt kézzel, hét rétegben lefényezték a karosszériát. Ezt követte az autó és a milliméteres pontossággal legyártott, átlátszó buborék összeillesztése. A teljes munka több mint kétezer munkaórát vett igénybe, s a folyamat során elsődleges szempont volt, hogy az autó biztonsága, menettulajdonságai és főleg ökológiai jellemzői változatlanok maradjanak. Ennek köszönhetően az LS 600h L Landaulet valódi hibrid zászlóshajóként vonulhat végig a hercegségen, az előzetes számítások szerint az útvonal 85 százalékát tisztán elektromos üzemben megtéve.  Habár az uralkodói pár autója egyetlen példányban készül, nem lesz magányos az esküvői menetben, a családtagokat további hat, széria állapotú LS 600h szállította. Nem is árt, ha a monacói hercegség lakói és látogatói hozzászoknak ehhez a látványhoz, II. Albert ugyanis udvari szállítói levelet adományozott a Lexusnak, így idővel további hibridekkel bővülhet majd az uralkodói flotta.

Ajánlott tartalom

Az Egyesült Királyságban kevesebb elektromos autó fogyott a tavalyihoz képest

Az Egyesült Királyságban 59 467 autót gyártottak márciusban, 27,1 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tavaly augusztus óta először jegyeztek fel éves csökkenést - derült ki a brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) honlapjára csütörtökön felkerült statisztikából.