Állatbarát szélturbinák

Hogyan lehet végleg levenni a széltechnológiáról a „madárgyilkos” címkét? Norvégia, a turbinagyártásban egyik legélenjáróbb ország, most megpróbál új technikai választ adni a problémára, amely csökkenti a madárvilág katasztrófáit, ugyanakkor nem emeli drasztikusan a költségeket.

Az Energi Norge, egy non-profit szervezet, amely kb 270 olyan céget képvisel, amely a villamos energia termelésével, és kereskedelmével foglalkozik, a Nemzeti Kutatási Tanács támogatásával szabad utat adott egy kísérleti programnak, amelynek színhelye a Smöla-i szélpark / Möre og Romsdal/, hogy a madarak számára jobban láthatóvá és ezáltal elkerülhetőbbé tegye a rotorok lapátjait. A szélfarm, amely a Statkraft energetikai kolosszus tulajdona, 68 szélturbinából áll. Ezek lapátjait és egyes esetekben oszlopuk egy részét feketére festik. Léteznek különböző módszerek ma a piacon a madaraknak a szélturbináktól való távol tartására, a probléma azonban az, hogy fejlett technika kell hozzájuk és a turbinákat kevéssé praktikussá teszi a nyílt tengeren való használatra. Festéket használni sokkal egyszerűbb, ezt el lehet végezni a gyártás során a karbantartásra szánt plusz költségek nélkül.” – nyilatkozta Björn SueL, a Statkraft környezetvédelmi főtanácsadója. A program szerint néhány rotorra felszerelnek UV lámpákat, amelyeket könnyen észrevesznek a madarak. Ha a tesztek pozitívak lesznek, lehet, hogy UV festéket fognak használni a turbinákra is, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.