Állatvédők tanácsa: ne vásároljunk élő állatot húsvétra!

Az állatvédők óva intenek mindenkit attól, hogy a húsvéti ünnepekre kutyust, cicát, nyuszit vagy más élő állatot vigyen ajándékba.

Húsvét tájékán egy kis nyúl vagy éppen pihés kiscsibe érdekesnek tűnő ajándék lehet. A szükséges állandó gondoskodás, a költségek és az időhiány miatt a kisállat azonban egy idő után könnyen terhessé válhat a család számára. A felelőtlenül megvásárolt élő ajándék gyakran kerül utcára, menhelyre vagy kukába. Az állatok érezni, örülni, szenvedni, éhen halni képes élőlények, tartásuk felelősséggel jár, nem lehet unott teherként a könyvek mellé, a polcra dobni őket – hívta fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szervezet azt tanácsolja, hogy a gyerek számára inkább édességet, plüssfigurát, ajándékutalványt, saját készítésű tárgyakat ajándékozzunk, és ha élő állatokra vágyik a gyerek, vigye el őt a szülő állatkertbe, ahol megsimogathatja, etetheti, megismerheti közelebbről is az állatokat.
A hobbicélú állatok megvásárlása előtt jól meg kell gondolni, hogy egyáltalán képesek vagyunk-e az állattartásra, van-e megfelelő hely a számára, jut-e pénz eledelre, vagy ha megbetegszik, a gyógyításra.
Az állatvédő szervezetek az ünnepek utáni időszakban rendszeresen szembesülnek a tömegesen feleslegessé váló állatok miatt kialakuló problémával. A baj megelőzésével és a környezettudatos vásárlói szokásokkal is lehet tenni az állatok védelméért.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.