Amikor tíz éven keresztül nem jön se villany-, se gázszámla

Képzeljünk el egy házat, amelyben úgy élhetünk, hogy az első tíz évben garantáltan nem kapunk semmilyen energiaszámlát. Nagyon jól hangzik, de azért mégis szkeptikusan állunk a dologhoz.

Ha pedig azt is hozzátesszük, hogy tömegek számára gyártanak ilyen házakat, az már végképp gyanúra ad okot. Pedig az Egyesült Államokban, ahol az európainál jóval alacsonyabbak az energiaárak, találkozhatunk ezzel a konstrukcióval. Houstonban, Texas államban egy ingatlanfejlesztő cég olyan házakat épít, amelyeknek nettó nulla az energiaigénye, a falaik úgy szigetelnek, mint a termosz, olyan berendezésekkel vannak ellátva, amelyek alig használnak energiát, és saját energiaforrásuk is van, írja a chikansplanet.blog.hu.

Az újszerű épületek ötlete a 2008-as, amerikai ingatlanpiaci válság idején született meg, amikor a lakásvásárlók számára újfajta befektetési lehetőségeket kellett nyújtani. A cég vezetői pedig arra jutottak, hogy az energiahatékonyságban kell keresni a megoldást. Így álltak elő az USA első megfizethető, tiszta energiát (nem) használó és termelő otthonaival.

A házak egy külső klímaberendezés méretű, 10 kilowattos kogenerációs háztartási erőművel vannak felszerelve, amelyek hét különböző forrásból biztosítják a ház, vagy akár egy egész háztömb energiaellátását, például földgázból, napenergiából, és a helyben megtermelt energiát is a fűtési, illetve hűtési igények kielégítésére hasznosítja. Mivel a berendezés több energiát termel, mint amennyit egy ház felhasznál, a felesleges áramot a hálózat számára értékesíti. A biztosító társaságok és jelzálog-hitelezők által felszámolt költségekből nyújtott 40 százalékos kedvezmények emellett tovább csökkentik a költségeket.

Hogy mennyire is energiahatékonyak ezek az épületek, egy az USA-ban használatos mutató, a HERS Index (Home Energy Rating System) segítségével érthető meg. Alapvetően egy átlagos előírásoknak megfelelő, új építésű ház HERS indexe 100 pont, ehhez képest az energiahatékonyabb épületek alacsonyabb, a kevésbé energiahatékonyak pedig magasabb pontszámot kapnak. A statisztikák alapján egy tipikusnak mondható, nem új építésű ház HERS indexe 130 pont körül van, ami azt jelenti, hogy kb. 30 százalékkal alacsonyabb az energiahatékonysága, mint egy új épületnek, és ugyanúgy fordítva, a 70 pont 30 százalékkal jobb tulajdonságokat jelent.

Nos, a szóban forgó házak 44-es HERS Index értékkel rendelkeznek, ami nullára csökken, amikor az ingatlant „használják”, hiszen több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak.

Ami viszont általában eltántorítja a vásárlókat, az a zöldebb házak ára. A szokásostól eltérő építéstechnikát meg kell fizetni, ami az eladási árakban is jól látható.

A beszámolók szerint viszont ez az új technológia alkalmazásának esetében nem így van! Az ingatlanok árai nem, vagy alig lesznek magasabbak a város átlagos lakásárainál, a többi energiahatékony épületnél pedig jóval olcsóbban hozzáférhetőek lesznek, és ennek nem csak az az oka, hogy a házakat egy szegényebb, olcsóbb telekárakkal rendelkező városnegyedben építik. Azt pedig még hozzá kell tenni, hogy a ház értékét nem csupán eladási ára, de az energiafogyasztás díja is meghatározza. Ilyen szempontból pedig tényleg elmondható, hogy olyan projekt vette kezdetét, amely egyszerre megfizethető és kiugró mértékben energiahatékony. A társaság több amerikai városra is ki szeretné terjeszteni újszerű technológiáját, ami azért is jó hír, mert felhívhatja további fejlesztők figyelmét arra, hogy elő lehet állni olyan megoldásokkal, ami egyszerre kedvez az ingatlanvásárlók igényeinek és pénztárcájának. valamint a környezetnek is.

És ki tudja, egyszer talán itthon is épülnek ilyen ingatlanok, valóban megfizethető áron.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.