Átadták London első bringa-sztrádáját

London mindent megtesz a bringás közlekedés támogatásáért, ennek legújabb példája a napokban átadott sztráda, a Barclays Cycle Superhighway.

Boris Johnson, London polgármestere szerényen csak “cycle revolution” jelzővel illette azt a folyamatot, ami ezzel a bringás szuper-sztrádával elindult a városban. A londoni kerékpárút 1,5 m széles, feltűnő kék színre festett, így jelentősen nagyobb biztonságot nyújt a “hagyományos” bringautaknál (na persze, szegény ember vízzel főz, szerintem itthon összetennénk a két kerekünket több “régimódi, hagyományos” útért is).

Összesen 12 útvonalat terveznek kiépíteni hasonló módon, az első 8,5 mérföld hosszú útvonal Colliers Wood-ban indul (előváros) és a városközpontba vezet forgalmas utakon keresztülvágva. A második Barkingből vezet majdnem a Towerig. A “kerékpár-forradalmat” nem aprózzák el a britek: a kék sztrádák mellett ugyanis komoly bringás-rendőrséget és további 66,000 bringatárolót terveznek kialakítani 2012-ig. Mit is mondhatnánk a kék irogységtől fulladozva? Maradjunk annyiban, hogy well done.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.