Sajtófotó: Avantgarde Kommunikáció

Automatizált alállomást adott át az E.ON Kisbéren

Az E.ON Hungária Csoport egy automatizált, távolról irányítható új alállomást adott át szerdán Kisbéren 1,5 milliárd forintos beruházással, a Danube InGrid áramhálózat-fejlesztési projekt részeként.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára az átadás előtt elmondta, a kormány az ellátásbiztonság erősítése érdekében a jövőben érkező uniós források terhére 160 milliárd forint értékben előfinanszírozza a hálózatfejlesztési beruházásokat az elosztótársaságoknak és a Mavir-nak. Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, a beruházás a lakossági áramellátás zavartalansága mellett hozzájárulhat a 700 millió forintos költséggel épülő kisbéri ipari park fejlesztéséhez. A Kisbér mellett létrehozott állomás teljesen automatizált, minden berendezése távolról elérhető, kapcsolható. A beruházás az Európai Unió által támogatott, magyar-szlovák együttműködésben megvalósuló Danube InGrid projekt része – ismertette Katona Ádám, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

A társaság sajtóközleménye szerint a kisbéri alállomás egy 25 MVA teljesítményű 132/22 kilovoltos transzformátort tartalmaz, és egy 22 kilovoltos beltéri tokozott kapcsolóberendezést hat fogyasztói leágazással, egy transzformátor betáplálással és egy sínbontóval. A kisbéri beruházás átadását követően tovább folytatódik az észak-dunántúli villamos hálózat fejlesztése, új nagyfeszültségű távvezetéket létesítenek a Bakonyon keresztül (63 kilométer) és a Csorna-Répcelak-Csepreg útvonalon (49 kilométer). Ezt követően további zöldmezős alállomás építések és bővítések indulnak Répcelak, Szombathely, Veszprémvarsány, Várpalota, Zirc és Lepsény településeken, átadásuk 2024-ben, illetve 2025-ben várható.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz támogatásával megvalósuló Danube InGrid határon átnyúló, szlovák-magyar intelligens hálózati projekt keretében 116 milliárd forint értékű fejlesztést végeznek el a szakemberek. Ebből az Észak-Dunántúlon megvalósuló beruházásokra 60 milliárd forintot fordít az E.ON Hungária Csoport, hogy ügyfelei energiaigényét kiszolgálva egy megújuló energiaforrásokat használó, modern és hatékony hálózatot létesítsen. Mindezek mellett az E.ON Hungária Csoport 2026-ig 74 milliárd forintos fejlesztést valósít meg a Dunántúlon és Pest megyében, 50 százalékban a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával. A számos, különböző méretű beruházás 726 megawatt többletkapacitást hoz létre, azt biztosítva, hogy javuló ellátásbiztonság mellett újabb napelemes rendszerek csatlakozhassanak a hálózatra.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.