Az ABB “A” minősítést kapott az éghajlatváltozással kapcsolatos átláthatóságáért

A TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) ajánlásaihoz teljes mértékben igazodó CDP a világ legnagyobb környezetvédelmi adatbázisával rendelkezik, a CDP-minősítéseket széles körben használják, hogy alkalmazásukkal ösztönözzék a nulla szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható és reziliens gazdaságba történő befektetési- és beszerzési döntéseket.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A globális környezetvédelmi nonprofit szervezet, a Carbon Disclosure Project (CDP) “A” minősítéssel ismerte el az ABB vezető szerepét a vállalati átláthatósággal és az éghajlatváltozással kapcsolatos teljesítményéért, ezáltal az ABB felkerült a CDP éves úgynevezett „A listájára”. A CDP 2023-as éghajlatváltozási kérdőívének adatai alapján az ABB egyike azon kevés vállalatnak, aki „A” minősítést ért el – több mint 21 000 vállalat közül. 2023-ban több mint 740 pénzügyi intézmény, melyek összesítve több mint 136 billió dollár vagyon felett rendelkeznek, felkérte a vállalatokat, hogy a CDP platformján keresztül tegyenek közzé adatokat a környezeti hatásokról, kockázatokról és lehetőségekről.

Anke Hampel, az ABB fenntarthatósági ügyekért felelős vezetője így nyilatkozott: „Az ABB szigorú, tudományosan megalapozott, nettó zéró célokat tűz ki, összhangban a Tudományos Alapú Célkitűzések Kezdeményezés (Science Based Targets initiative/SBTi) Net-Zero Standardjával. A CDP „A” listájára való felkerülés fontos elismerése a fenntarthatósággal kapcsolatos megközelítésünknek, valamint az ambiciózus és érdemi fenntarthatósági célok kitűzése iránti elkötelezettségünknek.”

A vállalat már benyújtotta az új célkitűzéseit az SBTi-hez. Az új célok érvényesítése 2024-ben várható. Ezek között szerepelnek a globális felmelegedés mértékének 1,5 °C-ra való korlátozásához igazodó Scope 1 és 2 célok, amelyek 2030-ra 80 százalékos, 2050-re pedig 100 százalékos CO2-egyenérték (CO2e) kibocsátáscsökkentést céloznak a 2019-es bázisévhez képest. 12 hónapos gördülő átlagban, 2023 harmadik negyedévére az ABB 72 százalékos csökkenést ért el a Scope 1 és Scope 2 CO2e emissziós értékekben 2019-hez képest. Az ABB a legfrissebb számokat február 23-án tette közzé a vállalatcsoport 2023-as éves jelentési csomagjában.

Emellett a vállalat új Scope 3 CO2e kibocsátási célokat tűzött ki, amelyek 2030-ra 25 százalékos, 2050-re pedig 90 százalékos csökkentést irányoznak elő a 2022-es kiindulási szinthez képest.

A WBCSD legújabb, az elkerült kibocsátásra vonatkozó iránymutatását követve az ABB ezen a területen is frissítette célkitűzéseit és célja, hogy ügyfelei 600 megatonna CO2e kibocsátást kerülhessenek el a 2022 és 2030 között értékesített termékek révén. Az ABB 2022-ben 70 Mt CO2e emissziót segített ügyfeleinek elkerülni az iparban, a közlekedésben, az épületekben, az adatközpontokban és egyéb területeken.

A CDP részletes és független módszertan alapján értékeli a vállalatokat, A-tól D-ig terjedő minősítést adva a közzététel teljeskörűsége, a környezeti kockázatok tudatossága és kezelése, valamint a környezetvédelmi irányításhoz kapcsolódó bevált, jó gyakorlatok – például ambiciózus és ésszerű célok kitűzése – bemutatása alapján. Azok, melyek nem teszik közzé vagy nem nyújtanak elegendő információt, F minősítést kapnak.

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását segíti elő. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 140 éve jól ismert ABB közel 105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

Ajánlott tartalom

A GVH figyelmeztette a repohár-forgalmazó Cup Revolutiont

Figyelmeztette és megfelelésre kötelezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az egyik legnagyobb hazai repohár-forgalmazó vállalkozást, a Cup Revolution Kft.-t, mert a cég megtévesztő módon kommunikált a poharak, illetve a visszaváltási rendszer környezetre gyakorolt hatásairól a fogyasztók számára - közölte a Gazdasági Versenyhivatal Közszolgálati Kommunikációs Iroda szerdán közleményben az MTI-vel.