Az alacsony emberek esendőbbek a szívbetegségekkel szemben

Az alacsony emberek 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt szívbetegségek miatt, mint magasabb embertársaik – közölték szerdán három millió ember adatainak áttekintése után kutatók.

A tanulmány szerint a 153 centiméternél alacsonyabb nők, valamint a 165 centiméternél alacsonyabb férfiak kockázata a kardiovaszkuláris betegségekre jóval nagyobb, mint azoké a nőké és férfiaké, akik magassága meghaladja a 166, illetve 173 centimétert.
A European Heart Journal című szaklapban közzétett megállapítások azt jelzik, hogy a kis testmagasságot a szívbetegségek már ismert kockázati tényezői közé kellene sorolni az elhízás, az idősebb életkor és a magas koleszterinszint mellé – vélik a kutatók.

A finn Tamperei Egyetem munkatársai Puula Paajanen vezetésével az elmúlt hatvan év mintegy 2000 tanulmányát elemezték abból a szempontból, hogy van-e összefüggés a testmagasság és a szívproblémák között. Ötvenkét olyan tanulmányra összpontosítottak, amelyekben mintegy 3 millió ember adatai szerepeltek, és megfeleltek az elemzéshez szükséges feltételeknek.

A megállapított összefüggés magyarázatainak egyike, hogy az alacsonyabb emberek koszorúserei kisebbek, szűkebbek, ezért könnyebben elzáródnak. Más kutatások viszont a gének szerepét emelik ki – tette hozzá Paajanen. Eszerint a testmagasságot befolyásoló örökletes tényezők egyúttal a szívbetegségekre való hajlamban is szerepet játszanak.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.