Az eltűnt kanadai lazacok visszatérésére számítanak

Az eddig rejtélyesen eltűnt vörös lazacok minden eddiginél nagyobb, 1913 óta nem tapasztalt számban való visszatérésére számítanak a kanadai Fraser folyóba – közölték szerdán illetékesek.

A lazacok íváshoz elhagyják a tengert, és édesvizű folyókban úsznak fel az ikra lerakásához alkalmas területig. A halaknak a Fraser folyóhoz vivő tengeri vonulási útvonalán a próbahalászatok során igen nagy számú lazacra bukkantak a szakemberek.
“Becsléseink szerint a most visszavárható vörös lazacok száma 25 milliónál is több, ez 1913 óta a legnagyobb visszatérés” – közölte a Csendes-óceáni Lazac Bizottság.
Már tavaly 6-10 millió halat jósoltak, ám azoknak csak kis része jelent meg végül – máig rejtély, hol maradt a többi.
A folyóban rengeteg fiatal hal kelt ki és vándorolt a tengerbe 2005-ben. Szakemberek arra számítottak, közülük sok visszatér majd 2009-ben, hogy lerakja ikrái, de nem így történt. Környezetvédők úgy gondolják, hogy a halállományra a melegebb tengervíz, a kevés táplálék vagy a sok ragadozó volt hatással. Az is lehetséges, hogy egy haltenyészetről származó betegséget kaptak el.
2009 novemberében bírósági vizsgálatot is indítottak az eltűnt lazacokkal kapcsolatban, amely még nem zárult le.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.