Az emelkedő szén-dioxid szint hangosabb óceánokhoz vezethet

A Hawaii Egyetem kutatói felfedezték a légkör megnövekedett szén-dioxid szintjének különös és potenciálisan káros hatását: hangosabbak lettek az óceánok.

A légkörbe került magasabb szén-dioxid szintnek köszönhetően savasabbak a tengerek, és így kevesebb hangelnyelő kémiai reakció jön létre. Ez azt jelenti, hogy a zaj messzebbre és hangosabban jut el, mint korábban.

Az egyetem kutatói óceán modelleket és szén-dioxid előrejelzéseket használtak ahhoz, hogy pontosan meg tudják jövendölni azt, hogy milyen regionális hangelnyelési változásokra lehet számítani. Azt találták, hogy az északi tengereket és a mélytengeri képződményeket éri majd a legdrámaibb hatás, hiszen ezeknek a területeknek kell szembenézniük a legrosszabb savasodással. A hangelnyelés így csaknem 60 százalékkal esik vissza.

Alacsony frekvenciájú hangok (1000 – 5000 hertz), mint például a hajócsavar és a katonai szonár zaja hangosabb lesz, de a tudósok még nem egészen biztosak benne, hogy milyen következményekkel jár ez a tengeri életre. A legrosszabb forgatókönyv, mely íródhat, az, hogy a hangosabb mesterséges zajok összezavarják a tengeri emlősök kommunikációs és szaporodási hangjait. Másrészről, az állathangok szintén hangosabbak lesznek és messzebbre is elhallani majd őket, így talán nem nyeli hangjukat a nagy mélység. A Hawaii Egyetem kutatói folytatják vizsgálataikat – nemsokára biztosabb eredményekkel állnak elő.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.