Az építési-bontási hulladék újrahasznosítását ösztönözné a KvVM

Az építés-bontási hulladék újrahasznosítása kiemelt feladattá vált, a hulladéklerakó- helyek telítődése és az építőipari nyersanyagforrások egyre korlátozottabb hozzáférése miatt – jelentette ki Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy hulladékot kezelő telephely zöldfelügyeleti ellenőrzésén szerdán, a pest megyei Tárnokon.

A miniszter elmondta: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 2014 után 70 százalékos újrahasznosítási arányt tűzött ki célul.
A legutóbbi, 2008-as adatok szerint évente mintegy 5 millió tonna építési-bontási hulladék keletkezik Magyarországon, amelynek mindössze a 46 százaléka kerül újrahasznosításra, miközben az uniós előírások 50 százalékot írtak elő – mondta el  Kling István, a KvVM államtitkára az eseményen az MTI-nek.
Becslései szerint környezetvédelmi felügyelőségek eddig körülbelül 300 engedélyt adtak ki országosan a vállalatoknak az építési-bontási hulladék hasznosítására. A hulladékhasznosító iparág segítségével másodlagos nyersanyagok jelennek meg, amelyeket az építőipar hasznosítani tud, ez egyben tompítja a hulladék-elhelyezési gondokat – tette hozzá.

A törmelék forgalmazása és hasznosítása csak megfelelőségi igazolással történhet, építménybe betervezni csak jóváhagyott műszaki engedéllyel lehetséges  – hívta fel a figyelmet Szónok Enikő a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője. A törmelék akkor alkalmas építési célra, ha az építmény – amelybe beépítésre kerül kielégíti az alapvető követelményeket.
Kling István elmondta, az építkezésekről visszamaradt törmelékre további kereslet lenne az újrahasznosítók részéről, a problémát inkább az jelenti, hogy az építőiparban sok cég nem ismeri az újrafeldolgozás lehetőségét. A minisztérium promóciós eszközökkel hívja fel a figyelmet a lehetőségre, az ösztönzés érdekében az újrahasznosítás, a 2010-ben elkészülő Országos Hulladékgazdálkodási Tervben is szerepelni fog.

Az államtitkár hozzátette, az újrafeldolgozott nyersanyagra egyebek között útépítéseken van kereslet, szerinte ösztönzés akkor lehetne valóban hatékony, ha a közbeszerzéseken az újrahasznosított nyersanyagra mértékére egy százalékban kifejezett minimum arányt írnának elő.
A zöldfelügyeletek Zöld Kommandó akciósorozata idén az építési-bontási hulladék hulladékot kezelő cégekre fókuszál: ennek keretében a lerakatot üzemeltetők mellett az újrahasznosító telepeket is ellenőrzik. A 2010 február 8-án indult akció során eddig mintegy száz céget ellenőriztek, az akció június 30-ig tart.
Szónok Enikő elmondta, a bírságok értékét a szabálytalanul kezelt hulladék mennyiségét figyelembe véve határozzák meg, elmondása szerint a cégekre kivetett bírság gyakran eléri 80-100 millió forintot.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.